Netflixova serija Tiger King je v hipu postala globalni fenomen: v desetih dneh po objavi si jo je ogledalo 43,3 milijona različnih naročnikov, kar je veliko več kot denimo drugo sezono serije Stranger Things. Foto: Netflix
Netflixova serija Tiger King je v hipu postala globalni fenomen: v desetih dneh po objavi si jo je ogledalo 43,3 milijona različnih naročnikov, kar je veliko več kot denimo drugo sezono serije Stranger Things. Foto: Netflix
Kultni igralec Nicolas Cage je oskarja dobil za Leaving Las Vegas (1996), od takrat pa nas že desetletja zabava s svojo nepredvidljivo kariero in avtentično ekscentričnostjo. Foto: EPA
Kultni igralec Nicolas Cage je oskarja dobil za Leaving Las Vegas (1996), od takrat pa nas že desetletja zabava s svojo nepredvidljivo kariero in avtentično ekscentričnostjo. Foto: EPA

Sedem delov serije Tiger King se je izkazalo za osupljivo uspešnico, in ker se nadaljevanja trenutno ne da posneti (naslovni antijunak je namreč za zapahi), bo Hollywood ubral drugo pot: posneli bodo igrano miniserijo v osmih delih, v kateri bo eksotičnega rejca velikih mačk igral Nicolas Cage. Projekt razvijajo Dan Lagana (avtor serije American Vandal), Paul Young (Key & Peele) ter televiziji CBS in Imagine.

Kultni igralec Nicolas Cage je oskarja dobil za Leaving Las Vegas (1996), od takrat pa nas že desetletja zabava s svojo nepredvidljivo kariero in avtentično ekscentričnostjo. Vloga Joeja Exotica bo zanj prvi izlet v svet televizije. Scenarij za serijo bo napisal zgoraj omenjeni Dan Lagana.

Umazano zakulisje zasebnih živalskih vrtov
V Netflixovi seriji, podnaslovljeni Umor, kaos in norost, je v ospredju več nadrealističnih likov. Prvi, ki ga spoznamo, je Joe Exotic, lastnik živalskega vrta v Oklahomi, a tudi svojevrstni estradnik, nadobudni pevec, poligamist, ljubitelj orožja in (samostojni) predsedniški kandidat ZDA v letu 2016. V lasti ima več kot 220 velikih mačk, kot so tigri in levi.

Trenutno, ko je končno dosegel slavo, o kakršni je sanjal, je Exotic s pravim imenom Joseph Maldonado-Passage v zaporu. Obsojen je bil na 22 let zaporne kazni, ker je skušal najeti morilca, ki bi se znebil njegove osovražene tekmice Carole Baskin, "aktivistke za pravice živali", ki pa vodi zavetišče, ki je sumljivo podobno Exoticovemu živalskemu vrtu. Njun spor ali bolje vzajemni prezir je tematsko jedro serije Tiger King. Exotic je bil med drugim obseden z idejo, da je Carol ubila svojega moža in z njim nahranila mačke; proti njej je na spletu vodil obsedeno, nasilniško kampanjo.

Neposredna predloga za serijo ne bo Netflixov dokumentarec, pač pa članek iz revije Texas Monthly, naslovljen Joe Exotic: Temačno potovanje v svet podivjanega moškega. Tudi v ospredju te zgodbe je Maldonado-Passage (rojen kot Shreibvogel), možak, ki se z vsemi sredstvi bori, da bi obdržal svoj park, ki je na udaru borcev za pravice živali. Ob tem je jasno, da počasi izgublja razsodnost ... Serija bo razdelala predzgodbo tega, kako je Joe postal "kralj tigrov" in nato oblikoval svojo vpadljivo javno osebnost.

Ključno vprašanje je seveda, ali bo serija Joeja ustoličila kot komičnega, ljudskega junaka ali pa bo resno vzela grozljivo zlorabo živali (in ljudi), ki se je dogajala pod Exoticovo krinko nastopaštva. Tega je delno kriva tudi Netflixova serija: producenti so (posredno) priznali, da so izrezali Exoticove najočitnejše rasistične izpade, da ne bi gledalci do njega čutili prehudega odpora.

Za koliko adaptacij je sploh prostora?
Mimogrede, to še niti zdaleč ni edina napovedana adaptacija. Igralec Rob Lowe je nedavno na Instagramu objavil vest, da s televizijskim magom Ryanom Murphyjem "razvijata svojo verzijo te nore zgodbe". Priložil je presenetljivo prepričljivo fotografijo sebe v Exoticovi opravi; namesto tigrovega mladiča ima v naročju psa.

Tabloid The Sun je poročal, da bo v filmski adaptaciji glavno vlogo odigral Orlando Bloom, Kevin Bacon pa je javno izjavil, da bi "na licu mesta" sprejel vlogo v filmu o Exoticu, če bi mu jo kdo ponudil. Na Twitterju sta se (najbrž v šali) Dax Shepard in Edward Norton sporekla okrog tega, kdo od njiju bi bil boljši Joe Exotic. Na koncu je tu še Jared Leto, ki se je zadovoljil z objavo fotografije sebe s kavbojskim klobukom, plišastim tigrom in ključnikom #JaredLetoTigerKing.

Neizogibna druga sezona?
S fenomenom bi rad (še več) zaslužil tudi Netflix. Sorežiserka Rebecca Chaiklin je za Entertainment Weekly komentirala, da imajo "nore količine posnetega materiala" in da "se zgodba še vedno odvija". "Ni še odločeno, a mogoče bo treba zgodbo dopolniti, ker se stvari še vedno odvijajo in to bi bilo v enaki meri dramatično in barvito kot dogodki zadnjh nekaj let". Doslej smo dobili eno samo epizodo, v kateri so se prek videopovezave oglasili nekateri stranski akterji in komentirali, kako doživljajo svojo novo slavo.