Idila pripoveduje o amaterskem fotomodelu Zini (igra jo Nina Ivanišin), ki se pripravlja na modno fotografiranje v idilični zeleni gozdni pokrajini. Njej in celotni ekipi načrte ji prekrižata iznakažena možaka Francl (Lotos Vincenc Šparovec) in Vintrl (Jurij Drevenšek). Foto: Slovenski filmski center
Idila pripoveduje o amaterskem fotomodelu Zini (igra jo Nina Ivanišin), ki se pripravlja na modno fotografiranje v idilični zeleni gozdni pokrajini. Njej in celotni ekipi načrte ji prekrižata iznakažena možaka Francl (Lotos Vincenc Šparovec) in Vintrl (Jurij Drevenšek). Foto: Slovenski filmski center
Drevo je zgodba o o materi in dveh otrocih, Aleku in Veliju, ki se zaradi bojazni pred krvnim maščevanjem skrivajo za zidovi svoje hiše oziroma dvorišča. A še tako grozeča nevarnost ne more zatreti otroškega hrepenenja po svobodi.
Drevo je zgodba o materi in dveh otrocih, Aleku in Veliju, ki se zaradi bojazni pred krvnim maščevanjem skrivajo za zidovi svoje hiše oziroma dvorišča. A še tako grozeča nevarnost ne more zatreti otroškega hrepenenja po svobodi. Foto: Slovenski filmski center
Lahko noč, mamica
Eden izmed filmov, ki se potegujejo za zlatega meliesa, je avstrijska psihološka grozljivka Lahko noč, mamica v režiji Veronike Franz in Severina Fiala. Foto: Liffe

Idila se predstavlja na tržaškem Festivalu znanstvenofantastičnega filma Science+Fiction, ki je glavni dogodek leta za znanstvenofantastične filmske zanesenjake na Tržaškem in širše, ki jih privlačijo tudi grozljivke in predvsem B produkcija.

V preteklih letih je festival, ki bo potekal do 8. novembra, v Trst privabil številne vidne filmske goste, med drugim Terryja Gilliama, Christopherja Leeja, Georga A. Romera, Rogerja Cormana in Alejandra Jodorowskega.

V boj za "oskarja" na področju fantastičnega filma
Film, ki je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši celovečerec, se v Trstu poteguje za srebrnega meliesa. Zmagovalec se uvrsti med sedem filmov, ki so slavili na drugih specializiranih festivalih in se potegujejo za zlatega meliesa, oskarja na področju fantastičnega filma. Nekaj konkurence je že znane, v sedmerico se je med drugim uvrstila odmevna avstrijska psihološka grozljivka Lahko noč, mamica v režiji Veronike Franz in Severina Fiala in v produkciji Ulricha Seidla.

Končnega zmagovalca bodo nagradili 6. novembra v Trstu, ki je letošnja evropska prestolnica tovrstne kinematografije. V njem bosta potekali podelitev omenjene nagrade in vsakoletna konferenca Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF), katere član je tudi Grossmannov festival fantastičnega filma in vina v Ljutomeru.

Drevo, film, ki ga letos pošiljamo v boj za nominacijo za tujejezičnega oskarja, pa bodo 6., 7. in 9. novembra predstavili na sporedu 29. mednarodnega filmskega festivala v Leedsu. Na festival so med drugim uvrščeni tudi koprodukcijski film Zenit režiserja Daliborja Matanića, romunski film Aferim režiserja Raduja Juda in madžarski film Savlov sin režiserja Lászla Nemesa.

Sonja Prosenc je svoj prvenec premierno predstavila na lanskem festivalu v Karlovih Varih. Film čaka dolga festivalska pot – Po predstavitvi na Otoku potuje na festival v francoski Arras, decembra pa ga pričakujeta festivala v Vancouvru in Washingtonu.