Elba na londonski premieri filma o Nelsonu Mandeli. Foto: EPA
Elba na londonski premieri filma o Nelsonu Mandeli. Foto: EPA
Takole se je lani veselil zlatega globusa za vlogo v detektivski seriji Luther. Foto: EPA
Elba s kolegom Martinom Lawrenceom na košarkaški tekmi. Elba je sicer strasten navijač kriketa. Foto: EPA

"To je govorica, ki je ušla izpod nadzora, in to je vse, kar je," je v pogovoru za britansko televizijsko postajo ITV dejal 41-letni Britanec. Da utegne legendarnega filmskega junaka prvič v zgodovini upodobiti temnopolti Idris, se sicer govori že nekaj mesecev. Elba se je v preteklih mesecih posvečal predvsem predstavitvi filma o pred kratkim umrlem južnoafriškem predsedniku Nelsonu Mandeli z naslovom Mandela: Dolga pot do svobode. Kritiki so njegovo igro zelo pohvalili, o čemer priča tudi dejstvo, da je za vlogo Mandele nominiran za zlatega globusa. Ali ga bo prejel, bo znano 17. januarja.

Zlati globus za vlogo Luthra
To ne bo njegov prvi globus, kajti lani je nagrado že prejel za svojo upodobitev detektiva Johna Luthra v seriji Luther, ki jo lahko ob ponedeljkih gledate tudi na naših malih ekranih.

"Resno? James Bond? Nisem vedel, da je to še vedno na tapeti," je igralec novembra dejal za Huffington Post, iz njegovih takratnih besed pa je bilo še mogoče razbrati, da ne zanika možnosti, da bi stopil v Bondove čevlje. Dva meseca pozneje ni več tako. Elba je dal jasno vedeti, da se to ne bo zgodilo.

Ob tem se je obregnil tudi ob besedno zvezo "temnopolti Bond". "Nikoli ne rečemo belopolti Bond, temveč pravimo zgolj Bond. In potem postane temnopolt, in takoj ime temnopolti Bond. Sovražim to besedno zvezo," je bil jasen. Naslednji film o Jamesu Bondu naj bi prišel v kinematografe 6. novembra 2015, v njem pa naj bi neustrašnega agenta četrtič upodobil Daniel Craig.

Od glasbe do filma
Polno ime britanskega igralca, pa tudi producenta, pevca in DJ-ja, je Idrissa Akuna Idris Elba. Gledalci ga najbolj poznajo po vlogi detektiva Johna Luthra v BBC-jevi seriji Luther in vlogi vodje mamilarske združbe in poslovneža Russlla Stringerja Bella v HBO-jevi seriji The Wire, igral pa je tudi v drugih serijah, od menedžerja Charlesa Minerja v Pisarni do ljubimca Laure Linney v Velikem R-ju.

Pomembno prelomnico v njegovi bogati karieri predstavlja film o Mandeli, ki je pohod po kinematografih začel ravno v času smrti legendarnega borca proti apartheidu. "Pomembno je, da si prizemljen, še posebej v takem filmu, ko igraš moža, ki je prizemljen," je v intervjuju za US Weekly Elba dejal o svoji upodobitvi Mandele. "In pomembno je, da uživaš v trenutku. Samo uživati v tem, kar dejansko je. Tega trenutka zame ne bo nikoli več, in kaj mi bi koristilo, če bi bil z glavo nekje v oblakih?"