Protagonistu filma Oče zaradi revščine odvzamejo hčerko in sina. Da bi ju dobil nazaj, krene na pešpot od juga Srbije do Beograda. Foto: Kinoatelje
Protagonistu filma Oče zaradi revščine odvzamejo hčerko in sina. Da bi ju dobil nazaj, krene na pešpot od juga Srbije do Beograda. Foto: Kinoatelje

Nominirani so še Poljak Bartosz Bielenia (Božje telo), Italijana Elio Germano (Rad bi se skril) in Luca Marinelli (Martin Eden), Danec Mads Mikkelsen (Nažgani) in dansko–ameriški igralec Viggo Mortensen (Padati), so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sorodna novica Kdo se podaja v tekmo za 33. evropske filmske nagrade?

Celovečerec, ki ga režiser Srdan Golubović opisuje kot nekakšen balkanski Pariz, Teksas, je na letošnjem Berlinalu dobil nagrado občinstva za najboljši igrani film v festivalskem sklopu Panorama in še nagrado ekumenske žirije.

Film so posneli v srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanski koprodukciji. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Film je na ogled na letošnjem Liffu – po spletu
Film Oče je od 11. do 22. novembra na sporedu ljubljanskega filmskega festivala Liffe, ki letos prvič poteka izključno virtualno, v videu na zahtevo. V Ljubljani je bil že prikazan na programu Festivala slovenskega filma (FSF) v sekciji koprodukcijskih filmov. Predpremierno si ga je bilo mogoče ogledati tudi v novogoriškem Kulturnem domu v okviru filmskega festivala Poklon viziji, ki nastaja v organizaciji Kinoateljeja.

Sorodna novica Srdan Golubović: Najbolj se bojimo tistih, ki imajo dostojanstvo

Film pripoveduje o očetu, ki pešači od svoje vasi na jugu Srbije do Beograda, potem ko mu zaradi revščine odvzamejo otroka. To je tudi zgodba o človeku z obrobja družbe, ki na tej dolgi poti postane junak našega časa. Scenarij sta napisala Golubović in Ognjen Sviličić, v glavnih vlogah pa so ob Bogdanu nastopili še Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić in Ajla Šantić.

Golubović je scenarij deloma napisal po resnični zgodbi, za katero je izvedel iz medijev, vendar pa poudarja, da je film razen grobe zasnove fiktiven. Prepričan je, da je filmsko ustvarjanje po resničnih dogodkih smiselno le, če film polagoma postane zgodba o nečem drugem.

Potovanje čez Srbijo kot pot očiščenja
Režiser je za MMC povedal, da je želel s potovanjem čez Srbijo prikazati kontrast med veličastnostjo narave in opustošenostjo vsega, kar je ustvaril človek. Sredi tega stopa oče na "pot očiščenja" – odločen, da v Beogradu prepriča ministrstvo za delo, da mu vrnejo otroke.

Gorana Bogdana je bilo mogoče videti tudi v filmu Igram, sem režiserja Miroslava Mandića iz leta 2018. V filmu je Bogdan igralec v televizijski žajfnici, ki obsesivno zasleduje soigralko, ona pa mu dopoveduje, da dogajanje pred kamero nima nič z njunim zasebnim življenjem.