Tako je danes v Sevilli ob razglasitvi nominirancev naznanil Mike Downey, predsednik Evropske filmske akademije (EFA), ki podeljuje evropske filmske nagrade.

Mads Mikkelsen kot osrednji protagonist filma Nažgani. Foto: IMDb
Mads Mikkelsen kot osrednji protagonist filma Nažgani. Foto: IMDb
Sorodna novica Najljubša tudi na podelitvi evropskih filmskih nagrad

Igrani celovečerni filmi
V kategoriji igranih celovečercev so nominirani Berlin Alexanderplatz nemškega režiserja Burhana Qurbanija, Corpus Christi poljskega režiserja Jana Komase, The Painted Bird češkega režiserja Vaclava Marhoula, Nažgani danskega režiserja Thomasa Vinterberga, Martin Eden italijanskega režiserja Pietra Marcella in Undine nemškega režiserja Christiana Petzolda. Mimogrede, zadnji trije so tudi vključeni v program letošnjega – prav tako virtualnega – 31. Liffa, ki se začne v sredo, 11. novembra.

Dokumentarni celovečerni filmi
V kategoriji celovečernih dokumentarnih filmov so nominirani Acasa – My Home v režiji Raduja Ciorniciuca, Collective Alexandra Nanauja, Gunda Viktorja Kosakovskega, Little Girl Sebastiena Lifshitza, Saudi Runaway Susanne Regina Meures in The Cave Ferasa Fayyada.

Najboljša filmska režija
Za režijo so nominirani že omenjeni Komasa za Corpus Christi, Marcello za Martin Eden in Vinterberg za Nažgane. Med nominiranci so še poljska režiserka Agnieszka Holland za film Charlatan, norveška režiserka Maria Sodahl za Hope in francoski režiser Francois Ozon za Poletje '85, ki ga bo prav tako mogoče videti na letošnjem Liffu.

Celotni program bodo v živo prenašali na spletni strani www.europeanfilmawards.eu ter po mednarodni mreži partnerjev za pretočne in oddajne storitve, nominiranci in zmagovalci se bodo pridružili v videokonferencah.

Odločitve v rokah skoraj 4000 članov
Nagrajence bo izbralo več kot 3800 članov Evropske filmske akademije, zaradi pandemije covida-19 bo podelitev nagrad za to leto potekala zgolj virtualno. Prejemnike 33. evropskih filmskih nagrad bodo predstavili v nizu virtualnih dogodkov od 8. do 12. decembra. Petdnevni niz bo potekal s sedeža akademije v Berlinu pod naslovom Nagrade ob osmih.

Lani je največ nagrad prejel film Najljubša Yorgosa Lanthimosa, ki je bil med drugim izbran za evropski film leta.