Faizon Love in Kali Hawk v komediji Počitnice za odrasle. Foto: IMDb
Faizon Love in Kali Hawk v komediji Počitnice za odrasle. Foto: IMDb
To je bil plakat, s katerim so film promovirali v ZDA ... Foto: IMDb
To je bil plakat, s katerim so film promovirali v ZDA ... Foto: IMDb

V tožbi, ki jo je vložil v Los Angelesu, Faizon Love navaja, da sta bila on in soigralka Kali Hawk, edina temnopolta člana osrednje igralske zasedbe filma Počitnice za odrasle, izbrisana z različice plakata za mednarodni trg (torej zunaj ZDA). Love ugotavlja, da pri studiu Universal "niso imeli nobenih težav z uporabo temnopoltih igralcev", ko pa je nastopil čas za promocijo zunaj ZDA, pa so se odločili za "segregacijo igralske zasedbe na belopolte in temnopolte". Tožba navaja: "Gospod Love in njegova temnopolta soigralka, Kali Hawk, sta bila popolnoma izbrisana iz mednarodne promocije filma, medtem ko so se vsi preostali "pari" sončili v sijaju publicitete in uspeha mednarodne uspešnice."

Počitnice za odrasle, ki smo jih lahko gledali tudi pri nas, so bile lahkotna komedija o štirih parih, ki se – po skupinski ceni – napotijo v tropske kraje v zakonsko svetovalnico; trije pari bi namreč radi pomagali prijateljema, ki sta na pragu ločitve. Film je imel pravzaprav precej zvezdniško zasedbo: v njem so med drugim nastopili Vince Vaughn, Jason Bateman, Jon Favreau, Malin Ackerman in Kristin Davis.

Obe različici plakata v ospredje postavita Vinca Vaughna in Malin Ackerman, ki imata v filmu največji vlogi. Spremembe so se zgodile ozadju: na ameriškem plakatu za protagonistoma v ozadju stojijo vsi trije pari, na mednarodnem plakatu pa sta belska para potisnjena v ospredje, temnopoltega pa sploh ni.

Ker so to spremembo takrat opazili in o njej poročali nekateri mediji, je Love prejel opravičilo od takratnega direktorja studia Adama Fogelsona in od producenta Scotta Stuberja. Zagotovila naj bi mu, da bo poster uničen. Love pravi tudi, da ga je soigralec Vince Vaughn odvračal od tega, da bi "zganjal cirkus", češ da "to ne bo dobro za njegovo kariero". Love zdaj studio Universal vseeno obtožuje "namerne diskriminacije" in "sistemske neenakosti". Ugotavlja tudi, da spornega plakata s tujih trgov nikoli niso umaknili.

... to pa je bil plakat zunaj Severne Amerike. Foto: IMDb
... to pa je bil plakat zunaj Severne Amerike. Foto: IMDb

Vsakič ne more biti naključje
Obtožbe rasizma pri sestavljanju promocijskega gradiva za filme niso v Hollywoodu nič novega. Leta 2013 so skoraj vsi plakati za film 12 let suženj v ospredje postavljali Michaela Fassbenderja in Brada Pitta, ne pa Chiwetela Ejioforja, ki je imel v drami o suženjstvu dejansko glavno vlogo. Na kitajskih plakatih za spektakel Sila se prebuja so opazno zmanjšali prisotnost Johna Boyege, ki je imel v filmu eno od ključnih vlog.