Britansko-ameriška igralka Esmé Bianco je najbolj znana po vlogi Ros v HBO-jevi fantazijski nadaljevanki Igra prestolov. Foto: AP
Britansko-ameriška igralka Esmé Bianco je najbolj znana po vlogi Ros v HBO-jevi fantazijski nadaljevanki Igra prestolov. Foto: AP

Tožnica navaja še, da so Manson, njegov nekdanji menedžer Tony Ciulla in Ciullovo podjetje kršili zakon o trgovini z ljudmi, ker so z "obljubami dela", za katere so vedeli, da so lažne, ter z "uporabo sile ali groženj in sile" od ljudi pridobivali neplačano delo.

Tožba je bila vložena v Kaliforniji, kjer je proti Marilynu Mansonu že odprta kriminalistična preiskava. Kriminalisti v Los Angelesu so jo odprli v februarju, ko je glasbenika pet žensk javno obtožilo spolnih napadov in zlorab. "Čeprav se zavedamo, da preiskava proti Mansonu še traja, se nam zdi ključnega pomena, da z vsemi razpoložljivimi sredstvi pripomoremo k temu, da bo obtoženec odgovarjal za svoja grozovita dejanja," je v imenu Esmé Bianco za NBC komentiral njen odvetnik Jay Ellwanger.

Britansko-ameriška igralka Esmé Bianco je najbolj znana po vlogi Ros v HBO-jevi fantazijski nadaljevanki Igra prestolov.

"Moški, ki me je zlorabljal, jo je odnesel brez posledic, pri čemer so mu pomagali slava, denar in industrija, ki je odvrnila pogled," je zapisala v svojo izjavo. "Čeprav je več pogumnih žensk spregovorilo o Mansonu, je bilo nešteto žrtev utišanih. Glasov nekaterih med njimi ne bomo nikoli slišali. Upam, da bom s tem, da sem povzdignila svoj glas, pomagala preprečiti Brianu Warnerju, da bi uničil še kako življenje, in opolnomočila druge žrtve, da bodo poiskale vsaj delček pravice."

Marilyn Manson in njegova zdajšnja partnerica Lindsay Usich na lanski zabavi po podelitvi oskarjev. Foto: AP
Marilyn Manson in njegova zdajšnja partnerica Lindsay Usich na lanski zabavi po podelitvi oskarjev. Foto: AP

Pretveza umetniškega sodelovanja, nato manipulacija in nasilje
V tožbi je navedeno, da sta se Bianco in Manson spoznala leta 2005. Potem ko se je pevec leta 2007 ločil od Dite Von Teese, je, tako navaja dokument, Esme Bianco prosil za gole fotografije in ji obljubljal potencialno vlogo v filmskem projektu. Leta 2009 jo je povabil v Los Angeles, da bi nastopila v videospotu za njegov singel I Want to Kill You Like They Do in the Movies. Pričakovala je profesionalno delovno okolje, a na prizorišču ni bilo nobene ekipe, pevec pa jo je nastanil v lastnem domu. V času obiska ji ni dovolil spati ali jesti, zalagal pa jo je z mamili in alkoholom.

Esmé Bianco v prvi sezoni Igre prestolov, leta 2011. Foto: IMDb
Esmé Bianco v prvi sezoni Igre prestolov, leta 2011. Foto: IMDb

"Ga. Bianco je bila pretepena," je zapisano v tožbi. "G. Warner ji je večkrat napovedal, da bo ponoči prišel v njeno sobo in jo posilil. Pred kamero jo je poskusil prisiliti v spolne akte z drugo žensko. In kar je morda najbolj grozljivo: v spalnici jo je privezal na cerkveni klečalnik in jo prebičal z bičem, za katerega je rekel, da so ga uporabljali nacisti. Na njej je uporabil tudi elektrošok." Igralka je verjela, da bo Manson škodil njeni karieri ali pa njej osebno, če bi se mu uprla. Videospot, o katerem teče beseda, ni nikoli izšel.

V letu 2009 sta po navedbah v tožbi Bianco in Manson začela zvezo, ki je bila načeloma soglasne narave, a je Manson igralko kljub temu "tepel in grizel ter jo brez njenega privoljenja otipaval v javnosti". Z njima v hotel je tudi poskušal povabiti mladoletno dekle. Leta 2011 je Manson Esme Bianco zvabil, da je prišla živet k njemu z obljubo, da bo nastopila v njegovem filmu Phantasmagoria. Nasilje in nadzor nad njo sta se od takrat naprej stopnjevala. Manson je za svojo manipulacijo uporabljal grožnje in obete igralske kariere, rezultat njegovega vedenja pa je bila izguba igralskih priložnosti in dolgotrajna travma za njegovo žrtev. Tožnica zahteva sojenje pred poroto in odškodnino v višini, ki ni navedena.

Sorodna novica Evan Rachel Wood: "Marilyn Manson je tisti, ki me je zlorabil"

V februarju je igralka Evan Rachel Wood razkrila, da jo je Manson v času njune zveze več let "grozljivo zlorabljal".

Mansonova ekipa: tožnica nas je izsiljevala
Mansonov odvetnik Howard King se je na obtožbe odzval z izjavo za javnost: "Te trditve so dokazljivo neresnične. Naj bo jasno: tožba je bila vložena šele, ko se moj stranka ni pustila izsiljevati gospe Bianco in njenemu odvetniku ter ugoditi njunim nezaslišanim finančnim zahtevam. Proti obtožbam se bomo borili na sodišču in verjamemo, da bomo uspešni."

Sam Marilyn Manson je v februarju, ko je na dan prišla zgodba Evan Rachel Wood, v objavi na Instagramu zapisal: "Moja umetnost in moje življenje seveda že od nekdaj veljata za kontroverzna, a nedavne obtožbe na moj račun so grozno izkrivljanje resničnosti. Moje intimne zveze so bile vedno soglasne in s polno privolitvijo odraslih partnerjev. Taka je resnice, ne glede na to, kako in zakaj nekateri preteklost zdaj predstavljajo narobe."