Nominirance sta danes dopoldne (po krajevnem času) razkrila Sophia Bush in raper Common. Foto: Reuters
Nominirance sta danes dopoldne (po krajevnem času) razkrila Sophia Bush in raper Common. Foto: Reuters
Nagrade SAG - nominacije
Nagrade SAG so tiste, ki jih igralski stan podeljuje svojim kolegom - in so po navadi relativno zanesljiv pokazatelj tega, v katero smer se bo pri izbiranju nominirancev nagnila oskarjevska Akademija. Foto: AP
Mahershala Ali
Mahershala Ali je letos edini igralec s tremi nominacijami - najboljši igralec v stranski vlogi lahko postane po zaslugi drame Moonlight, sicer pa je še član dveh nominiranih zasedb (Moonlight in Hidden Figures). Foto: Reuters
SAG - nominacije
Dobitnik SAG-ove nagrade za najboljšo igralsko zasedbo se je v zadnjih 21 letih samo enajstkrat ujemal s poznejšim dobitnikom oskarja za najboljši film. Foto: Reuters

S po tremi nominacijami za nagrade igralskega združenja se kitita tudi drama o odraščanju Moonlight in film Fences v režiji Denzla Washingtona. Eno stopničko nižje, s po dvema nominacijama, se gnete šest filmov: Kapitan Fantastični, Slavno neslavna Florence, Greben rešenih, Hidden Figures, Dežela La La in Lion.

Drama Kennetha Lonergana Manchester by the Sea, ki se je izkazala za močnega favorita prve etape sezone nagrad, je nominirana v paradni sekciji - za najboljšo igralsko zasedbo, posamične nominacije pa so dobili še Casey Affleck (najboljši igralec v glavni vlogi) in Michelle Williams ter Lucas Hedges za svoji stranski vlogi. Casey Affleck v filmu igra hišnika, ki se mora po bratovi smrti vrniti v rodni Manchester by the Sea ter skrbeti za svojega najstniškega nečaka.

"Mali" Kapitan Fantastični izrinil favorita, Deželo La La
Morda največje presenečenje današnje razglasitve je, da se za nagrado za najboljšo igralsko zasedbo poteguje tudi Kapitan Fantastični, grenko-sladka komedija o odraščanju in vzgoji otrok z Viggom Mortensenom v glavni vlogi. Peterico nominirancev za glavno nagrado SAG-a dopolnijo še celovečerci Fences, Hidden Figures in Moonlight. (Zanimivo je, da med njimi ni muzikala Dežela La La, ki mu stroka trenutno napoveduje cel kup oskarjevskih nominacij.)

Casey Affleck in Denzel Washington se bosta v boju za naslov najboljšega igralca pomerila z Andrewom Garfieldom (Greben rešenih), Ryanom Goslingom (Dežela La La) in Viggom Mortensenom (Kapitan Fantastični).

Konsistentno izjemna Meryl Streep
Najbolj nepričakovana nominiranka za najboljšo igralko je letos Emily Blunt v precej povprečni ekranizaciji Dekleta na vlaku. Za močnejše kandidatke tokrat veljajo Amy Adams (Prihod), Natalie Portman (Jackie), Emma Stone (Dežela La La) in Meryl Streep (Slavno neslavna Florence). Za Streepovo je to že 17. nominacija za nagrado igralskega ceha - dobila pa jo je do zdaj le dvakrat (za Dvom in Angels in America).

Mahershala Ali je letos edini igralec s tremi nominacijami - najboljši igralec v stranski vlogi lahko postane zaradi drame Moonlight, sicer pa je še član dveh nominiranih zasedb (Moonlight in Hidden Figures).

Ali in zgoraj omenjeni Lucas Hedges imata v kategoriji igralca v stranski vlogi močno konkurenco: Jeff Bridges (Za vsako ceno), Hugh Grant (Neslavno slavna Florence) in Dev Patel (Lion). To je že peta SAG-ova nominacija za Bridgesa, ki je bil leta 2010 nagrajen za country dramo Crazy Heart.

Michelle Williams mora v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi premagati Nicole Kidman (Lion), Naomie Harris (Moonlight), Violo Davis (Fences) in Octavio Spencer (Hidden Figures).

Največji osmoljenci ...
Med najočitneje spregledanimi filmi letošnjega SAG-ovega izbora so 20th Century Women, po resnični zgodbi posneta drama Loving, še čisto sveži Molk Martina Scorseseja in pa Eastwoodova biografija Sully.

Dobitnik SAG-ove nagrade za najboljšo igralsko zasedbo se je v zadnjih 21 letih samo enajstkrat ujemal s poznejšim dobitnikom oskarja za najboljši film (igralci so se z Akademijo strinjali v primeru Birdmana in V žarišču, nagradili pa so tudi na oskarjih spregledane Ameriške prevare).

V televizijskih sekcijah s 17 nominacijami odločno vodi ponudnik vsebin Netflix: po tri nominacije so si priborili s serijama Stranger Things in The Crown. Televizija HBO jim sledi s 13 nominacijami.

Nagrade bodo 29. januarja podelili v Avditoriju Shrine v Hollywoodu.