V nedeljo so v Hollywoodu 28. podeljevali nagrade igralskega ceha (Screen Actors Guild Awards), ki nagrajujejo najboljše igralske dosežke na televizijskem in filmskem področju.

Igralska zasedba drame CODA, od leve proti desni: Troy Kotsur, Sian Heder, Daniel Durant, Emilia Jones, Marlee Matlin in Eugenio Derbez. Foto: AP
Igralska zasedba drame CODA, od leve proti desni: Troy Kotsur, Sian Heder, Daniel Durant, Emilia Jones, Marlee Matlin in Eugenio Derbez. Foto: AP
Po treh sezonah HBO-jeva nadaljevanka Nasledstvo, ki pere umazano perilo dinastije Roy, še vedno žanje navdušenje igralske srenje. Foto: AP
Po treh sezonah HBO-jeva nadaljevanka Nasledstvo, ki pere umazano perilo dinastije Roy, še vedno žanje navdušenje igralske srenje. Foto: AP

Televizijske kategorije niso poskrbele za kako pretirano presenečenje: za najboljši igralski zasedbi so igralci spet izbrali obraze drame Nasledstvo in humoristične nanizanke Ted Lasso. Sta pa zato člane družine Roy v posamičnih igralskih kategorijah premagala južnokorejska igralca iz gladiatorskega boja v uspešnici Squid Game.

Po nedavnem "izkupičku" dvanajstih oskarjevskih nominacij je kazalo, da ima Netflixov neovestern Moč psa morda končno možnost za osvojitev oskarja za najboljši film, ki se jim izmika že od kampanje za dramo Roma (2018). A večer nagrad SAG je nakazal, da vse morda še ni tako zelo trdno odločeno: igralci, najštevilčnejša veja Akademije, so kot najboljši film podprli dramo CODA, ki tematizira življenje v skupnosti gluhih.

Zgodovinska zmaga Troya Kotsurja
Nagrado za najboljšega igralca je dobil Troy Kotsur, prvi gluhi igralec z nominacijo in zdaj še nagrado SAG v zgodovini. (Nominiran je tudi za oskarja, kar je šele druga oskarjevska nominacija za gluhega igralca v zgodovini; prva je bila za Marlee Matlin, ki je za Otroke manjšega Boga oskarja leta 1986 tudi dobila.)

Jessica Chastain je presenetila s svojo zmago v kategoriji najboljše igralke. Foto: AP
Jessica Chastain je presenetila s svojo zmago v kategoriji najboljše igralke. Foto: AP

Nagrada SAG za najboljšo igralsko zasedbo je bila v preteklosti že kdaj znanilec oskarja za najboljši film, nazadnje v primerih novinarske drame V žarišču (2015) in južnokorejske satire Parazit (2019). Vseeno pa ekipa CODE še ni v vodilni poziciji: že od leta 1989 (Šofer gospodične Daisy) se ni zgodilo, da bi naslov osvojil oskarja za najboljši film brez nominacije za najboljšo režijo ali montažo.

Filma Belfast in Moč psa sta doslej veljala za oskarjevska favorita: Belfast je bil za najboljšo igralsko zasedbo za nagrado SAG vsaj nominiran, Moč psa pa niti to ne.

Jessica Chastain je presenetila s svojo zmago v kategoriji najboljše igralke; v biografski drami The Eyes of Tammy Faye je upodobila resnično televangelistko iz sedemdesetih in osemdesetih. Jessica Chastain se oskarjem približuje s tretjo nominacijo v karieri, bitka pa se za zdaj zdi še odprta, morda z rahlo prednostjo za Kristen Stewart v filmu Spencer.

Will Smith se je v svojem zahvalnem govoru poklonil resničnemu Richardu Williamsu.
Will Smith se je v svojem zahvalnem govoru poklonil resničnemu Richardu Williamsu. "Ima tako trdno prepričanost, da včasih meri na norost in včasih zdrsne čez rob, kar je absolutno nujno, če hočeš iz nemogočega narediti mogoče." Foto: AP

Ariana DeBose je postala prva Latinskoameričanka in prva pripadnica kvirovske skupnosti z nagrado SAG: prepričala je kot Anita v novi priredbi Zgodbe z Zahodne strani. 31-letnica je osvojila že več nagrad kritiških združenj, njen naslednji veliki izziv pa bo podelitev baft. Nagrada za Ariano na oskarjih bi za Akademijo lahko pomenila tudi način, da se poklonijo Zgodbi z zahodne strani, ki je sicer nominirana v sedmih kategorijah, a ni favorit v nobeni (drugi).

Will Smith je korak bližje oskarjevskemu slavju: nagrado SAG je dobil za svojo vlogo očeta in trenerja teniških superzvezd Venus in Serene Williams. Dvajset let po svoji prvi nominaciji (za film Ali) bi Smith letos kaj lahko postal peti temnopolti igralec v zgodovini z oskarjem za najboljšo glavno vlogo.

Kako natančno v resnici napovedujejo oskarje?
Za konec je treba povedati še, da se je v zgodovini nagrad SAG doslej samo osemkrat zgodilo, da so vsi štirje nagrajenci igralskega ceha pozneje v svojih kategorijah osvojili tudi oskarje. Če temu prištejemo še merilo, da so SAG-ovi nagrajenci za najboljšo igralsko zasedbo nastopali v filmu, ki je pozneje dobil oskarja za najboljši film, se je to zgodilo samo trikrat, nazadnje leta 2019. Takrat so nagrade SAG in nato oskarje dobili Joaquin Phoenix (Joker), Renée Zellweger (Judy), Brad Pitt (Bilo je nekoč v Hollywoodu) in Laura Dern (Marriage Story), najboljši film pa je bil Parazit.

NAGRADE IGRALSKEGA CEHA - filmske kategorije


Najboljša igralska zasedba: CODA

Najboljši igralec v glavni vlogi: Will Smith, Kralj Richard
Najboljša igralka v glavni vlogi: Jessica Chastain, The Eyes of Tammy Faye

Najboljši igralec v stranski vlogi: Troy Kotsur, CODA
Najboljša igralka v stranski vlogi: Ariana DeBose, Zgodba z Zahodne strani

Najboljša kaskaderska zasedba: Ni čas za smrt

NAGRADE IGRALSKEGA CEHA - televizijske kategorije

Najboljša igralska zasedba (dramska serija): Nasledstvo
Najboljša igralska zasedba (komična serija): Ted Lasso

Najboljši igralec (dramska serija): Lee Jung-jae, Squid Game
Najboljša igralka (dramska serija): Jung Ho-yeon, Squid Game

Najboljši igralec (komična serija): Jason Sudeikis, Ted Lasso
Najboljša igralka (komična serija): Jean Smart, Hacks

Najboljši igralec (miniserija ali TV-drama): Michael Keaton, Dopesick
Najboljša igralka (miniserija ali TV-drama): Kate Winslet, Mare iz Easttowna

Najboljša kaskaderska zasedba (komedija ali drama): Squid Game