Ledeno kraljestvo bo konec tedna že v slovenskih kinematografih. Foto: Kolosej Kinematografi
Ledeno kraljestvo bo konec tedna že v slovenskih kinematografih. Foto: Kolosej Kinematografi
Pošasti z univerze so prejele več nominacij. Foto: Reuters

Nagrade od leta 1972 podeljuje hollywoodska sekcija Mednarodnega združenja za animirani film. Oba omenjena filma sta prejela po deset nominacij, vključno s tisto za glavno nagrado: najboljši risani film.

Posebno priznanje Stevenu Spielbergu
Poleg tega so med nominiranci še Jaz, baraba 2 (Despicable Me 2), Krudovi (The Croods), pa japonska filma The Wind Rises in A Letter to Momo ter francoski Ernest in Celestine (Ernest et Celestine). Nagrade bodo podelili 1. februarja v Los Angelesu, posebni gost prireditve pa bo režiser Steven Spielberg, ki bo dobil posebno priznanje za svoj prispevek umetnosti animacije.

Ledeno kraljestvo, animirana priredba Andersenove Snežne kraljice, v slovenske kinematografe prihaja v četrtek, Pošasti na univerzi pa smo si pri nas že imeli priložnost ogledati.

Največ nominacij ima Disney
Disney ima skupno 31 nominacij v 30 kategorijah, ki sicer zajemajo tudi televizijske igre in reklame. Sledi studio DreamWorks z 19 nominacijami, eno manj ima Pixar. Nagrajenci oziroma nominiranci se običajno znajdejo tudi med kandidati za oskarja za najboljši animirani film.