Sušant Singh Radžput je umrl 14. junija letos, star 34 let. Čeprav je šlo za jasen primer samomora, kot je ocenila policija, se obsedenost okrog tragedije nikakor ne poleže. Foto: Reuters
Sušant Singh Radžput je umrl 14. junija letos, star 34 let. Čeprav je šlo za jasen primer samomora, kot je ocenila policija, se obsedenost okrog tragedije nikakor ne poleže. Foto: Reuters

Nenadna smrt Sušanta Singha Radžputa je v Indiji sprožila javno debato o še vedno prisotni stigmi okrog duševnega zdravja, o zaprtem svetu Bollywooda, pa tudi o neetičnem medijskem pokrivanju obtožb, s katerimi se obmetavata pokojnikova družina in njegovo dekle.

Mumbajska policija je Radžputovo smrt od samega začetka obravnavala kot nesrečo, tamkajšnji mediji pa so se istočasno razpisali o njegovem samomoru. Zvezna policijska agencija zdaj preiskuje celo morebitne sumljive okoliščine igralčeve smrti. V torek je oddelek za narkotike aretiral Radžputovo partnerico, igralko Reo Čhakraborti; sama zanika kakršno koli vpletenost, njen odvetnik pa je aretacijo opisal kot "travestijo".

Zgodba je z vsemi svojimi preobrati in neznankami v Indiji postala predmet javne obsedenosti. Nenehno televizijsko poročanje, ki ne poneha niti tri mesece po smrti 34-letnega igralca, jo samo še podpihuje.

V zadnjih tednih so indijske televizije v etru več časa odmerile primeru Radžput kot pa naraščajočemu številu okuženih s koronavirusom, večji letalski nesreči in številnim političnim zgodbam. Televizijske postaje, med katerimi je več kot 350 novičarskih televizij v angleščini in različnih lokalnih jezikih, so pokazale fotografije igralčevega trupla, razkrile njegove zdravniške recepte ter celo analizirale obliko lobanje in uporabljale vudujske lutke, da bi podkrepile govorice o "črni magiji", domnevno krivi za tragično smrt.

Ko je pokojnikova partnerica Rea Čhakraborti prišla na zaslišanje na oddelek za narkotike, jo je novinarska srenja skoraj pokopala pod seboj. Foto: Reuters
Ko je pokojnikova partnerica Rea Čhakraborti prišla na zaslišanje na oddelek za narkotike, jo je novinarska srenja skoraj pokopala pod seboj. Foto: Reuters

Medijsko poročanje o preiskavi so javno obsodili tako na višjem sodišču v Mumbaju kot tudi v vladni organizaciji Press Council of India in na zvezni policiji. "21 let sem delala na televiziji in nikoli še nisem doživela česa tako pritlehnega," je za agencijo Reuters komentirala Nidhi Razdan, ki je novinarsko kariero pred kratkim zamenjala za profesuro. "To je sojenje v medijih. Kaj pa naj bi bilo drugega? Tako okrutnega poročanja nisem videla še nikoli."

Obtožbe vuduja in črne magije
Dokler je bil še živ, so mediji Radžputa, ki je bil najbolj znan po filmski upodobitvi zvezdnika kriketa, portretirali kot prizemljenega, sproščenega zvezdnika. Zdaj novinarji na glas razpredajo o tem, ali ga je njegova 28-letna partnerica ubila. Pokojnikovi starši Reo namreč obtožujejo, da ga je zastrupila in na njem uporabila črno magijo.

"Obstaja zarota, s katero hočejo zlomiti mojo družino in mojega duha," je prejšnji mesec v televizijskem intervjuju izjavila Čhakraborti. "To je sistematično uničenje nedolžne družine in nedolžneg punce, ki je ljubila nedolžnega fanta." V nedeljo, ko je prišla na policijo na zaslišanje, so možje postave s težavo razgnali novinarje, ki so se gnetli pred vhodom. Novinarka Indian Expressa Alaka Sahani je ob tem komentirala, da "ji je šlo na bruhanje ob prizoru pregona Ree".

Novinarji in paparaci se skušajo dokopati do fotografije pokojnikovega dekleta. Foto: Reuters
Novinarji in paparaci se skušajo dokopati do fotografije pokojnikovega dekleta. Foto: Reuters

Zvezna policija (CBI) je prejšnji mesec potrdila, da preiskuje sum pomoči pri samomoru in zločinske zarote. Obenem opozarjajo, da so nekatera medijska poročila o dogajanju "spekulativna in nekredibilna". "Agencija ni medijem razkrila nobenih podrobnosti v povezavi s preiskavo," zato novinarje prosijo, naj "ne vodijo lastnega vzporednega sojenja".

Nekateri uredniki medijsko obravnavo primera seveda branijo. Slavni televizijski komentator Arnab Gosvami, ki je znan po svojih ostrih komentarjih, je prepričan, da samo zaradi medijske pozornosti policija Radžputove smrti ni "odpisala kot samomor". "Pritiskal sem, vrtal, seštel sem ena in ena. Če sem uprizoril medijsko sojenje, sem na to ponosen." Pred torkovo aretacijo Čhakraborti je prav on začel širiti ključnik #ArrestRheaNext (Naslednjo aretirajte Reo).