"Ne morem spoštovati države, ki ne spoštuje mojih rojakov," pravi Taraneh Alidoosti. Foto: EPA
Taraneh Alidoosti
Alidoostijeva je v domovini tudi zvezda nadaljevanke Šeherezada, revija Sanate Cinema pa jo je razglasila za iransko igralko desetletja. Foto: EPA

Taraneh Alidoosti, 33-letna Teherančanka in glavna igralka Trgovskega potnika, novega filma Asgarja Farhadija, ki se bo naslednji mesec potegoval za oskarja za najboljši tujejezični film, je prek družbenih omrežij sporočila, da je 26. februarja ne bo v Hollywood. "Trumpov preklic vizumov za Irance in druge narode je rasistična poteza in zato nesprejemljiva," je utemeljila svojo odločitev.

Taraneh, ki jo je New York Times pred časom opisal kot "iransko Natalie Portman", se je odzvala na poročanje medijev, da naj bi predsednik Trump začasno prepovedal izdajanje vizumov za begunce in druge prišleke in določenih afriških in bližnjevzhodnih držav. Tako naj bi preventivno preprečevali terorizem.

"Odločila sem se, da na podelitev ne grem, tudi če mi ne bodo prepovedali vstopa v ZDA, ker me globoko boli, ko vidim, da se mojim sodržavljanom odreka, kar je lahko tudi njihova zakonita pravica - če bi radi obiskali svoje otroke ali se udeležili predavanj kot tuji univerzitetni študenti," je pojasnila za The New York Times.

Trumpova "omejitev priseljevanja" predvideva suspendiranje vizumov za najmanj 30 dni državljanom sedmih večinsko muslimanskih držav, pa tudi suspendiranje begunskega programa za najmanj 120 dni.

Alidoostijeva, ki živi v Teheranu, je opozorila še, da ZDA tam nimajo svojega veleposlaništva, kar pomeni, da imajo vsi, ki bi si želeli iskati zdravstveno pomoč ali izobrazbo zunaj iranskih meja, pred seboj še toliko težjo nalogo. "Prepričana sem, da so imele ZDA že velikokrat korist od iranskih priseljencev. Ne morem spoštovati države, ki ne spoštuje mojih rojakov."

Trgovski potnik je svobodna priredba gledališke igre Smrt trgovskega potnika Arthurja Millerja, s katero iranski režiser Asghar Farhadi oriše stanje duha v državi. Obenem je bil njegov novi celovečerec tudi največkrat nagrajeni film lanskega festivala v Cannesu.