Džafar Panahi je bil leta 2011 član žirije Berlinala, a ni mogel v Nemčijo, saj mu je prepovedano zapuščati Iran. Foto: EPA
Džafar Panahi je bil leta 2011 član žirije Berlinala, a ni mogel v Nemčijo, saj mu je prepovedano zapuščati Iran. Foto: EPA

Džafar Panahi je leta 2010 v zaporu preživel le dva meseca, nato so ga pogojno izpustili na prostost z možnostjo, da lahko odločitev kadar koli prekličejo. Po takratni aretaciji so mu tudi prepovedali režirati filme in odhod iz države.

Sorodna novica Do oblasti kritičen iranski dobitnik zlatega medveda aretiran v domovini

"Panahi je bil leta 2010 obsojen na skupno šest let zapora (...) in so ga poslali v zapor Evin, da tam prestaja kazen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem povedal tiskovni predstavnik iranskega sodstva Masud Setaješi.

Skrb za pridržanega kolega
Leta 1960 rojenega Panahija so znova aretirali 11. julija letos, ko je odšel na tožilstvo, da bi se pozanimal, kaj se dogaja z aretiranim filmskim ustvarjalcem Mohamedom Rasulofom (1972), ki je maja skupaj z njim v odprtem pismu obsodil aretacije več kolegov v Iranu.

Panahi je že tretji iranski filmar, ki so ga v tem mesecu aretirali v domovini. Skupaj z Rasulofom, ki je leta 2020 v Berlinu prejel zlatega medveda za film Zlo ne obstaja, so namreč 8. julija aretirali tudi 52-letnega Mostafo Aleahmada. Aretirana sta bila zaradi omenjenega odprtega pisma in nedavnih objav na družbenih omrežjih, v katerih sta bila kritična do iranskih oblasti v povezavi s protesti, ki so izbruhnili po majskem zrušenju desetnadstropne stolpnice v Abadanu, v katerem je umrlo 43 ljudi.

Panah Panahi (1984) je sin Džafarja Panahija in je prav tako filmski režiser. Foto: EPA
Panah Panahi (1984) je sin Džafarja Panahija in je prav tako filmski režiser. Foto: EPA

Protestniki so zahtevali sodni pregon in kazen za "nesposobne uradnike", shod pa je policija razgnala s solzivcem, svarilnimi streli in številnimi aretacijami, je takrat poročal Associated Press.

Kritika sodobnega Irana
Panahi je nemara v tujini najbolj znani živeči iranski režiser. Njegovi filmi, v katerih je kritičen do sodobnega Irana, so na mednarodnih filmskih festivalih prejeli več nagrad, vključno z glavno nagrado na Berlinalu za film Taksi leta 2015 in nagrado za najboljši scenarij na canskem festivalu za film Trije obrazi leta 2018. Tudi njegov sin Panah Panahi je režiser in je na lanskem Liffu za prvenec Pohodi plin! prejel glavno nagrado festivala.