Z dvema oskarjema nagrajeni Farhadi je na očitke nekdanje študentke odgovoril s protitožbo in jo obtožil obrekovanja, a je sodišče v Teheranu zavrnilo režiserjevo tožbo zaradi obrekovanja in odločilo, da ni dovolj dokazov, ki bi podprli njegove trditve.  Foto: EPA
Z dvema oskarjema nagrajeni Farhadi je na očitke nekdanje študentke odgovoril s protitožbo in jo obtožil obrekovanja, a je sodišče v Teheranu zavrnilo režiserjevo tožbo zaradi obrekovanja in odločilo, da ni dovolj dokazov, ki bi podprli njegove trditve. Foto: EPA
Sorodna novica Junak

"Sodba v primeru domnevne kršitve avtorskih pravic v filmu Junak je bila izrečena in delo je bilo popolnoma oproščeno teh obtožb," je agencija, ki zastopa igralca, zapisala v izjavi za javnost.

Sedem izvedencev, ki so jih imenovala iranska sodišča, je soglasno zavrnilo vse zahtevke tožnice, so še zapisali.

Drama Junak, ki je dobila veliko nagrado na lanskem festivalu v Cannesu in je bila v ožjem izboru za letošnjega mednarodnega oskarja, je zgodba ločenega očeta Rahima (Amir Jadidi), ki služi zaporno kazen zaradi dolgov, ki si jih je nakopal pri lokalnem trgovcu. Ko dočaka dva prosta dneva od prestajanja zaporne kazni, pa v njegovo življenje nenapovedano poseže usoda – na avtobusni postaji z dekletom najdeta torbo z zlatniki. Rahim se odloči denar, ki bi ga sicer krvavo potreboval, vrniti lastnici in si s častnim dejanjem povrniti ugled v družbi. In res: v hipu ga doleti viralna slava, ki pa na dan izvabi tudi dvomljivce ...

Sorodna novica Sodišče zavrnilo tožbo zaradi obrekovanja, ki jo je vložil plagiatorstva obtoženi Farhadi

Obtožen, da je filmsko šolo uporabljal kot bazen za ideje
Azade Masihzade je trdila, da je osnovna premisa ukradena iz njenega dokumentarca z naslovom "Vsi zmagovalci, vsi poraženci", ki ga je posnela v okviru obveznosti za Farhadijev predmet.

Primer je že leta 2021 proučila Iranska zveza filmskih cehov in presodila v Farhadijevo korist. Poročilo navaja, da je Masihzade idejo za svoj dokumentarec predlagala na filmski delavnici na Inštitutu Karname leta 2014. Pritegnila jo je zgodba dolžnika v zaporu, ki prav tako med rednim izhodom najde vrečo zlata ter jo sklene vrniti. Njen film je leta 2018 predvajal filmski festival v Širazu.

Scenarij za film Junak naj bi delno navdihnila drama Bertolda Brechta, delno pa prej omenjena resnična zgodba, "ki je bila izdatno dokumentirana v medijih".

Masihzade je na to odgovarjala, da zgodbe nikoli niso obravnavali nacionalni mediji, da se ni pojavila na televiziji ali v spletnih medijih. "To je bila zgodba, ki sem jo odkrila in raziskala sama."

Farhadi je bil v preteklosti (leta 2011) že obtožen nečesa podobnega, prav tako v povezavi s svojo delavnico in študentovo obtožbo plagiatorstva. Študent takrat ni vložil tožbe, češ da "je Farhadi genij, in to, kar je naredil z mojo zgodbo, je njegovo delo".