O filmu Ivan je žirija zapisala, da gre za
O filmu Ivan je žirija zapisala, da gre za "močno ljubezensko zgodbo, ki jo vsi prepoznamo in je predstavljena na svež in trpek način". "Prvotna zgodba je povedana na izredno ustvarjalen način, ki ga vodi mojstrska roka režiserja Janeza Burgerja. Hkrati naredi vtis, kot da zgodbo gledamo prvič," Foto: Kolosej
Rudar
Žirija je v obrazložitvi nagrade za Rudarja, da "na podlagi resnice dogajanj dveh vojn v naši regiji ta šokantna zgodba nakazuje, da se tragični dogodki na žalost ponavljajo". Foto: Kinodvor
Zmagovalni film, manjšinjska slovenska koprodukcija Leto opice, je "mila satira" o nenavadnem prijateljstvu med osamljeno opico in obubožanim čuvajem v živalskem vrtu. Foto: IMDb

Prvo nagrado oz. grand prix je na festivalu, ki se je sklenil v soboto, prejel makedonski režiser Vladimir Blaževski za film Leto opice. Člani žirije - to so bili režiserja Ademir Kenović in Dragan Marinković ter igralka Marija Bergam - so presodili, da je Leto opice film, v katerem "se uživa", hkrati pa prikazuje, kaj se zgodi, ko je duh enkrat izpuščen iz steklenice (ali ko opica pobegne iz živalskega vrta). Slovenska koproducentka filma je Viva Videnović iz produkcijske hiše Zavod Strup, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

O filmu Ivan je žirija zapisala, da gre za "močno ljubezensko zgodbo, ki jo vsi prepoznamo in je predstavljena na svež in trpek način". "Prvotna zgodba je povedana na izredno ustvarjalen način, ki ga vodi mojstrska roka režiserja Janeza Burgerja. Hkrati naredi vtis, kot da zgodbo gledamo prvič," so obrazložitev povzeli v SFC.

Hanni Slak pa je s filmom Rudar po prepričanju žirije uspelo narediti zanimiv triler. Žirija je v obrazložitvi še zapisala, da "na podlagi resnice dogajanj dveh vojn v naši regiji ta šokantna zgodba nakazuje, da se tragični dogodki na žalost ponavljajo".

Številčna slovenska udeležba
V glavnem tekmovalnem programu festivala v srbskem Leskovcu so letos prikazali 15 celovečernih filmov iz Srbije in regije, od tega devet premierno. Slovensko kinematografijo sta na festivalu zastopala še filma Slovenija, Avstralija in jutri ves svet režiserja Marka Naberšnika in Družinica Jana Cvitkoviča.

Prikazali so tudi film Ederlezi Rising, ki ga je režiral Lazar Bodoroža, v njem pa sta zaigrala tudi slovenska igralca Sebastijan Cavazza in Maruša Majer.

Lani je drugo nagrado prejel slovenski režiser Damjan Kozole za film Nočno življenje, posebno omembo žirije pa sta prejela Igor Šterk za film Pojdi z mano in bosanski režiser Alen Drljević za film Moški ne jočejo.

V okviru študentskega programa pa je tekmovalo 12 filmov iz regije. Žirija, ki sta jo sestavljala režiserja Milan Knežević in Kosta Pesevski, je nagrado Radomir Bajo Šaranović za najboljšo režijo namenila slovenski režiserki Tini Novak za film Risk. Film je bil letos predstavljen tudi na 21. Festivalu slovenskega filma. Žirija je o filmu, ki govori o odnosih med moškimi in ženskami, zapisala, da režiserka film gradi na osebnem poznavanju in razumevanju razlik.

Na festivalu, ki ga organizira Kulturni center v Leskovcu, so uvodoma nagrado za življenjsko delo podelili srbskemu režiserju Slobodanu Šijanu.

Mednarodni festival (LIFFE) je bil ustanovljen leta 2008 z namenom promocije in spodbujanja filmskih ustvarjalcev in njihovih del iz bivše jugoslovanske regije.