Leonard lahko 'preživi' le s fotografijami, kjer ima zapisano ime znanca/prijatelja, ki ga je spoznal po nesreči, in kratek opis (mu lahko zaupa ali ne). Foto: EPA
Leonard lahko 'preživi' le s fotografijami, kjer ima zapisano ime znanca/prijatelja, ki ga je spoznal po nesreči, in kratek opis (mu lahko zaupa ali ne). Foto: EPA
Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Christopher Nolan
Igrajo: Guy Pearce, Joe Pantoliano, Carrie-Anne Moss, Stephen Tobolowsky
Dolžina: 1 h 53 min
Žanr: (psihološki) triler
Premiera: 5. 9. 2000
Carrie-Anne Moss in Guy Pearce
Carrie-Anne Moss in Joe Pantoliano sta zaigrala le nekaj mesecev po sodelovanju v Matrici. Foto: EPA
Memento
Ustvarjalci filma so sam fenomen in skrivnost prenesli tudi na spletno stran www.otnemem.com. Foto: www.otnemem.com

Izjemni psihološki triler, ki je k razvoju filma največ prispeval na področju inovativnosti pripovedovanja zgodbe. Na nenavaden način se tako spopade s temami spomina, maščevanja, žalovanja, manipulacije in navsezadnje smisla življenja.

Vzporedno delo bratov
Na kratko o nastanku filma. Režiser Christopher Nolan je zamisel za film dobil pri bratu Jonathanu. Ta mu je predstavil osnovni zaplet zgodbe, nato sta vzporedno gradila svoji zgodbi in jo dopolnjevala. Jonathanov izdelek je tako luč sveta ugledal v podobi kratke zgodbe Memento Mori, Christopherjev pa v obliki opisovanega filma.

Vsega je kriv udarec v glavo
Leonard Shelby (Guy Pearce) je preiskovalec zavarovalniških prevar. Nekega dne vlomilca vdreta v njegovo stanovanje, kjer v napadu ubijeta njegovo ženo. Leonard prejme udarec v glavo, zaradi katerega dobi anterogradno amnezijo - ni več zmožen tvoriti novih spominov, po petih minutah pozabi vse, kar je v tem času počel, ostane pa mu ves dolgoročni spomin, v katerem ima tudi shranjen svoj zadnji dogodek - ženin umor, ki mu da motivacijo za tako želeno dejanje: maščevati umor.

Z barvami gremo nazaj ...
V Mementu se prepletata dve vzporedni zgodbi. Prva (v barvni tehniki) prinaša 22 delov, v kateri spremljamo pot Leonardovega maščevanja. Gledalec nehote stopi v Leonardovo kožo, saj nam Nolan zgodbo odkriva v obratnem vrstnem redu: Leonard najprej ubije skorumpiranega policista Teddyja (Joe Pantoliano), ki je zakrivil ženino smrt. Nato sledi prizor, ki se je zgodil tik pred tem in tako dalje ... Gledalec se nehote počuti kot Leonard, saj nima pojma, v katerem "prizoru" se je znašel in zakaj.

... v črno-beli tehniki pa naprej
Nolan vsako epizodo iz "barvne - obrnjene - zgodbe" alternirajoče menja s "črno-belo zgodbo", ki pa poteka v linearnem časovnem zaporedju. V tej zgodbi Leonarda spremljamo v njegovi hotelski sobi, kjer neznancu (pozneje se izkaže, da je to Teddy) razlaga o marsičem: o svojem stanju (da lažje deluje v življenju, ljudi fotografira in na njih zapiše njihovo ime; po telesu ima tetovirana številna dejstva, ki mu pomagajo pri iskanju morilca ...), o svojem prejšnjem življenju (kot zavarovalniški agent je reševal zapleten primer, v katerem je moral ugotoviti, če ena izmed strank "igra" izgubo spomina) ...

Memento je nepozabna sestavljanka
Memento je en sam "twist". Ne le, da zaradi svoje narave (gledalec postopoma dobi le en košček sestavljanke) gledalca pusti zmedenega in mu nenehno pušča same twiste. Tudi sam konec je svojevrstni twist, ki sicer deloma pojasni nekatera Leonardova dejanja, odpre pa tudi veliko interpretacij, za katere je zaslužna predvsem vpeljava Teddyjevega lika, hkrati pa osmisli vpeljano zgodbo o Sammyju Jenkinsu (Stephen Tobolowsky), ki jo Leonard pripoveduje po telefonu. Odlično, inovativno in nikoli končano. Memento.


Kratke in sladke:
- Film so posneli v vsega 25 dneh.
- Za Leonardovo vlogo je bil najprej načrtovan Brad Pitt.
- Salon za tetovažo se imenuje Emma Thomas, kar je v resnici ime žene Christopherja Nolana.
- Film je bil pri kritikih izjemno dobro sprejet. Toplo so ga pozdravili tudi nevroznanstveniki, ki so ga pohvalili kot "izjemen približek sveta bolniki z aneterogradno amenzijo in njihovimi težavami.



Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si

Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Christopher Nolan
Igrajo: Guy Pearce, Joe Pantoliano, Carrie-Anne Moss, Stephen Tobolowsky
Dolžina: 1 h 53 min
Žanr: (psihološki) triler
Premiera: 5. 9. 2000