Približno 25 let si je Hollywood iz rok v roke podajal različne predloge za tretji del Izganjalcev duhov - vse dokler Paul Feig ni prišel na zamisel za
Približno 25 let si je Hollywood iz rok v roke podajal različne predloge za tretji del Izganjalcev duhov - vse dokler Paul Feig ni prišel na zamisel za "reboot" franšize, tokrat z ženskami v glavnih vlogah. Foto: IMDb
Izganjalci duhov
Še preden je bil film sploh dokončan in ga je imel kdo priložnost videti, se je ujezila manjša (a zelo glasna) skupina moških ljubiteljev franšize, ki jih je zmotilo, da so izganjalci duhov naenkrat - izganjalke. Proti njim so celo podpisovali peticijo. Foto: Con film
Izganjalci duhov
Seveda pa je treba vedeti, da tudi tistega prvega filma z Billom Murrayjem v glavni vlogi Kitajci v kinematografih niso mogli videti. Foto: IMDb

Komedija o nadnaravnih silah in njihovih izganjalkah, ki jo je režiral Paul Feig (Dekliščina) ni dobila dovoljenja za distribucijo na Kitajskem, je poročal The Hollywood Reporter.

Nobene promocije vraževerja
Čeprav uradni razlog za tako cenzorsko odločitev ni bil podan, pa je čisto mogoče, da je odgovorne zmotila nadnaravna dejavnost v sami premisi filma. V preteklosti so namreč na Kitajskem že prepovedali filme, ki so se ukvarjali z duhovi in podobnimi nadnaravnimi fenomeni - na primer en del Piratov s Karibov (Mrtvečeva skrinja) ali pa lansko nadnaravno grozljivko Guillerma del Tora Škrlatni vrh. Kitajska cenzorska politika prepoveduje filme, ki "promovirajo kulte in vraževerje", kar je seveda konsistentno s sekularno ideologijo komunistične partije.

Že od začetka snemanja Feigovega filma dalje so se analitiki filmske industrije na glas spraševali, ali se bo filmu uspelo prebiti na Kitajsko - še posebej po tem, ko se je pomladi izkazalo, da so pri omembah filma v kitajščini iz naslova črtali pismenko za "duha" (se pa še vedno pojavlja v omembah originalnega filma iz leta 1984). Čisto mogoče je, da so pri Sonyju kitajski naslov prilagodili, da bi filmu olajšali vstop na vse donosnejši kitajski trg.

Je pravi razlog v resnici bolj prozaičen?
Vseeno pa so "viri blizu podjetju China Film Co.", osrednjem organu, ki se ukvarja z uvozom in distribucijo tujih filmov, za zgoraj omenjeni časopis zagotovili, da cenzorske omejitve sploh niso bile odločilen dejavnik pri preprečevanju vstopa filmu v deželo. "Izganjalcev duhov na Kitajsko ne bo, ker se jim zdi, da film za kitajsko občinstvo ni zelo zanimiv," pravi eden izmed producentov. "Večina ljudi ni videla prvega in drugega filma, zato tukaj ni velikega trga za tega."

Studio Sony vsega skupaj javno ni komentiral, a neuradni viri poročajo, da ga tako ali tako sploh niso predlagali kitajskemu cenzorskemu telesu za odobritev.

V novih Izganjalcih duhov so moške protagoniste iz osemdesetih - Billa Murrayja, Dana Aykroyda, Ernieja Hudsona in Harolda Ramisa - zamenjale Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon in Leslie Jones. Številni člani prvotne igralske zasedbe se sicer tudi tokrat pojavijo v cameo vlogicah (poleg vseh treh še živečih izganjalcev še Sigourney Weaver in Annie Potts).

Vseh šest osrednjih hollywoodskih studiev vse večji delež svojega zaslužka generira prav na Kitajskem. V prvi polovici leta so se tam najbolje odrezali Zootopia (Disney), Warcraft (Legendary Entertainment) in Stotnik Amerika (Marvel/Disney). Sony si mora z Izganjalci duhov povrniti precejšnje stroške produkcije (okrog 144 milijonov dolarjev).

V slovenske kinematografe Izganjalci duhov prihajajo 28. julija.