Prizori izganjanja hudiča v Friedkinovem filmu se redno uvrščajo na sezname najgrozljivejših filmskih prizorov vseh časov. Foto: IMDb
Prizori izganjanja hudiča v Friedkinovem filmu se redno uvrščajo na sezname najgrozljivejših filmskih prizorov vseh časov. Foto: IMDb
Friedkin o tem, kako je prisostvoval resničnemu izganjanju hudiča

V novih filmih bomo spremljali Ellen Burstyn, še vedno v vlogi Chris MacNeil (v izvirni trilogiji je bila predvsem mama uboge, s hudičem obsedene Regan), ob njej pa Leslieja Odoma jr. v vlogi očeta, ki se na Chris obrne, ker se boji, da je tudi njegova hčerka žrtev zle sile.

Prvi film iz nove trilogije je napovedan za oktober 2023, njegovi nadaljevanji pa bosta najverjetneje distribuirani samo prek platforme Peacock. Na čelu projekta je režiser David Gordon Green, ki je režiral že novo priredbo Noči čarovnic (v kateri je, uganili ste, svojo vlogo Laurie Strode ponovila Jamie Lee Curtis). Noč čarovnic je leta 2018 zaslužila nepričakovanih 255 milijonov dolarjev, nadaljevanje (Halloween Kills) pa bo premiero doživelo septembra na beneškem filmskem festivalu.

Treba je poudariti: nova trilogija ne bo nova priredba in ne t. i. "reboot" (vrnitev na začetek), ampak "privlačno nadaljevanje" razvpitega filma iz leta 1973. Zgodba o deklici Regan, ki jo med igro s tablo ouija, s katero se kličejo duhovi, obsede hudič, se je izkazala za finančno terno: sicer za tisti čas ogromen vloženi znesek, deset milijonov dolarjev, se je studiu Warner obrestoval v obliki skoraj polmilijardnega zaslužka in oskarja za najboljši prirejeni scenarij.

S sadističnimi metodami do primerno prestrašenih zvezd
Uspeh pa ni bil le tržne narave – z Izganjalcem hudiča se je režiserja Williama Friedkina, ki je že prej veljal za težavnega, zapletenega človeka, prijel sloves režiserja, ki se filma loti tako kot rahlo neuravnovešen diktator vojne: obstajajo anekdote, kako je na primer včasih, tik preden so kamere stekle, ustrelil iz pištole, da bi bili igralci videti prestrašeni. Spet drugič jih je klofutal, da bi iz njih izvabil jezo (zaradi takih "prijemov" ga je Ellen Burstyn opisala kot "manijaka"). Med snemanji posameznih kadrov je vztrajal, naj iz vseh zvočnikov odmeva glasna, neprijetna glasba.

Ellen Burstyn je bila leta 1974 nominirana za oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi. Foto: IMDb
Ellen Burstyn je bila leta 1974 nominirana za oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi. Foto: IMDb
Zamer med nekdanjo otroško igralko in režiserjem očitno ni bilo: William Friedkin in Linda Blair leta 2010, na projekciji digitalno restavriranega Izganjalca hudiča. Foto: AP
Zamer med nekdanjo otroško igralko in režiserjem očitno ni bilo: William Friedkin in Linda Blair leta 2010, na projekciji digitalno restavriranega Izganjalca hudiča. Foto: AP

Sam se je na festivalu v Karlovih Varih pred nekaj leti izrazil drugače: pravi, da se na snemanju vede "kot psihiater, ki skuša iz svojih bolnikov izbezati njihove skrivnosti" in jih nato izkoristiti. "O Lindi Blair (ki v Izganjalcu hudiča igra obsedeno deklico, op. n.) sem na primer izvedel, da je bil zanjo najbolj žalosten spomin smrt njenega dedka. To sem torej skušal uporabiti in jo spomniti na dedka, preden smo začeli snemati prizor, v katerem je morala biti žalostna. Temu rečemo obujanje čustev s pomočjo čutnega spomina. Režiserjeva naloga je, da iz tebe izbrska spomine, ki te ujezijo, razveselijo ali razžalostijo, in ti jih nato predlaga. Nikoli igralcu ne naročim, kako konkretno mora odigrati določen prizor – konec koncev je njegov obraz tisti, ki bo na velikem zaslonu."

Zakaj v novi trilogiji ne bo Regan?
Mimogrede: danes 62-letna Linda Blair je nedavno na vprašanja oboževalcev na Twitterju odgovorila, da so jo predstavniki Davida Gordona Greena sicer obvestili o novem filmskem projektu, nihče pa ji v njem ni ponudil vloge. "Pogovor se je vrtel predvsem okrog tega, kako fantastična je Ellen Burstyn. Nimam pojma, kakšna bo zgodba in nihče ni načel pogovora o mojem sodelovanju. Samo obvestili so me, da bodo film snemali."

Za ponesrečena nadaljevanja se ne bodo zmenili
Nova trilogija bo "ignorirala" vsa dosedanja nadaljevanja in preddele izvirnega filma – nobeden od teh poskusov ni bil pretirano uspešen, niti po umetniški niti po komercialni plati. Leta 2016 smo dobili celo televizijsko serijo, ki je vztrajala dve sezoni, v glavni vlogi pa je nastopila Geena Davis.

Vojna med ponudniki pretočnih vsebin medtem divja naprej: pred kratkim je bilo potrjeno, da je Netflix odrinil 450 milijonov dolarjev za naslednja dva filma v franšizi Nož v hrbet. V naslednjem letu bo studio Paramount na podoben način od mrtvih obudilo franšizo Krik.