V festivalskem koncu tedna se vsebine različnih umetnostnih zvrsti, namenjene različnim generacijam, združijo v skoraj neprekinjeno praznovanje filma. Na Podmornico prihajajo Mumini, nadaljujejo se pogovori z avtorji in delavnice, v Letnem kinu bosta danes pogled na Sardinijo nekega drugega časa in razburljiva odisejada ladijske inženirke, v Odeonu poklon Ermannu Olmiju, kratki filmi Borisa Poljaka in drugi. Foto: Maja Lesar
V festivalskem koncu tedna se vsebine različnih umetnostnih zvrsti, namenjene različnim generacijam, združijo v skoraj neprekinjeno praznovanje filma. Na Podmornico prihajajo Mumini, nadaljujejo se pogovori z avtorji in delavnice, v Letnem kinu bosta danes pogled na Sardinijo nekega drugega časa in razburljiva odisejada ladijske inženirke, v Odeonu poklon Ermannu Olmiju, kratki filmi Borisa Poljaka in drugi. Foto: Maja Lesar
false
Človek na luni, intimen dokumentarni portret skoraj izgubljenega časa, je pripoved o temnih plasteh človekovega bitja, skozi katerega nas vodijo v črnino zavite ženice, ki še živijo spomin in kulturo krvnega maščevanja. Danes ob 21.00 v letnem kinu Manzioli in v nedeljo ob 12. uri v Art kinu Odeon. Foto: AP
false
Fidelio - Alice na poti, prvenec francoske režiserke, brez odvečnega dramatiziranja prikaže mlado žensko v vlogi, ki jo običajno zasedajo moški: inženirka na ladji, mornarka, ki jo doma čaka fant. Danes ob 22.45 v Letnem kinu Manzioli in v nedeljo ob 10.00 v Art kinu Odeon. Foto: AP

11. mednarodni filmski festival v Izoli Kino Otok se bo končal v nedeljo, a v zadnjih dveh dneh ne ponuja filmskega oddiha. V Letnem kinu na Manziolijevem trgu bo danes na ogled film italijanskega režiserja Giuliana Riccija Človek na luni, intimen dokumentarni portret skoraj izgubljenega časa na Sardiniji, kjer je še vedno prisotno krvno maščevanje.
Med življenjem in smrtjo
"Te družinske vojne se vlečejo leta. Še vedno divjajo. O teh tajnih vojnah se nič ne ve, o njih se ne govori. Čas maščevanja lahko pride tudi po 20 ali 30 letih. Ženske, predstavljene v filmu, so zaradi teh vojn izgubile sorodnika, otroka ali moža," je povedal Ricci. Režiserju se bo na odru pred projekcijo pridružila botra filma, Marjuta Slamič, sicer igralka v SNG-ju Nova Gorica, ki pravi, da nas njihov odnos do življenja in smrti napolni z upanjem in z že pozabljenim.
Drugi film letnega kina, Fidelio – Alice na poti, prvenec francoske režiserke Lucie Borleteau o mladi ženski kot mornarki, ki jo doma čaka fant, bo predstavil Boris Cavazza, ki se ob filmu sprašuje, ali je prav, "da se neko globlje ljubezensko razmerje postavi na kocko zaradi obstranskih in kratkotrajnih ljubezenskih avantur".

Poklon trmastemu obstoju in radostim umetniških podvigov

Iz petkovega programa Art kina Odeon je Toni Cahunek izpostavil dokumentarni prvenec mladega srbskega režiserja Ognjena Glavonića o nenavadnem organizatorju pankovskega festivala Živan priredi punk festival, v katerem mlad glasbeni entuziast Živan Pujić organizira koncert v svoji rodni vasi Tomaševac s 1.765 prebivalci. Po zapisu Neila Younga ta filmski "nežni, odrezavi poklon golemu trmastemu obstoju in radostim umetniških podvigov v malem mestu" izvrstno odseva tudi osrednjega duha izolskega festivala.
"Vsako mesto ima čudake in posebneže. Film Živan priredi punk festival ni film o panku, ampak o pankovski drži. To ni film o prirejanju festivala, ampak o vnemi, ki jo pokažemo do nečesa," je o filmu povedal režiser.
Poklon Ermannu Olmiju
Danes se bodo v Odeonu med drugim zvrstili še kratki filmi Borisa Poljaka, eksperimentatorja, ki nadaljuje tradicijo t. i. splitskega kroga in s svojim raziskovanjem vedenja ljudi v specifičnih javnih prostorih izkazuje svoj antropološki potencial. Na robu raja Lea Calica in Gerharda Tremla iz multidisciplinarnega kolektiva O.N.L.S.D, ki se ukvarja z narativno naravo krajin, iz ptičje perspektive spremljamo devet precizno aranžiranih minimalističnih epizod o ljudeh, ki so se umaknili v puščavsko okolje na rob družbe, ki jo je vse težje prenašati. Pablo Llorca v svojem delu Veliki skok naprej z zgodbo osnovnošolskega učitelja Andrésa in Mehičanke Elene ustvari humoren in realističen portret sodobne Španije.
V sekciji Silvanov zaliv se bodo z dvema filmoma posvetili velikemu italijanskemu avtorju Ermannu Olmiju. Večerni program v Odeonu bo tako ponudil družinski mozaik premožne milanske družine Okoliščina in Olmijev najnovejši film Vrnili se bodo travniki, ki z univerzalno človečnostjo pripoveduje o izmučenosti vojakov v zasneženih jarkih prve svetovne vojne.
Za mlade in ustvarjanje mladih
Mumini se bodo na izolsko plažo izkrcali razburljivo pustolovščino Mumintrola in prijateljev v filmu Mumini lovijo komet, ob dvajsetletnici Slovenskega filmskega centra se bodo gledalci spominjali slovenske zgodbe o prvih najstniških bridkih izkušnjah Ko zorijo jagode (1978). Predstavili se bodo tudi mladi filmski ustvarjalci, ki so se preizkušali na filmskih delavnicah po Sloveniji, še vedno potekajo različne delavnice, v letnem kinu Videa na plaži bo prikazan izbor filmov, izbranih na natečaju.

Kino Otok v polnem teku
Kino Otok v polnem teku