Razkorak v plači med spoloma je bil v zadnjem letu v Hollywoodu vroča tema, predvsem po zaslugi studiu Sony ukradene elektronske pošte. Foto: Reuters
Razkorak v plači med spoloma je bil v zadnjem letu v Hollywoodu vroča tema, predvsem po zaslugi studiu Sony ukradene elektronske pošte. Foto: Reuters
Pri Forbesu stvari postavijo v perspektivo: čeprav so za res velike spektakle protagonistke plačane primerljivo z moškimi kolegi, pa je vlog za ženske v Hollywoodu še vedno toliko manj, da to avtomatično škodi njihovemu povprečju. Foto: Reuters
Igre lakote so ena izmed redkih franšiz z žensko v glavni vlogi. Nedavna študija je pokazala, da je bilo samo 21 od 100 najdonosnejših filmov leta 2014 z žensko glavno igralko ali soigralko, in samo 28 odstotkov vseh likov je bilo ženskega spola. Foto: Cineplexx

Jennifer, ki je leta 2013 dobila oskarja za vlogo v komični drami Za dežjem posije sonce, ne služi samo s filmom: za del svojih prihodkov se lahko zahvali temu, da je obraz francoske modne hiše Dior. Pa niti tako se ne približa najbolje plačanemu igralcu: pri Forbesu so naračunali, da je to z 80 milijoni dolarjev letnega zaslužka spet Robert Downey Jr.

Hekerji razkrili plačilni prepad
O Lawrenceovi in višini njenih honorarjev se je precej pisalo že lani, ko je elektronsko dopisovanje, ki so ga hekerji ukradli studiu Sony, pokazalo, da je igralka dobila manjši delež od zaslužka filma kot njeni moški soigralci - Bradley Cooper, Christian Bale in Jeremy Renner - v kriminalni drami Ameriške prevare: njej je pripadlo sedem odstotkov, moškim pa po devet.

(Na splošno je bil razkorak med spoloma v plačah letos vroča tema v Hollywoodu: spomnimo se samo Patricie Arquette, ki je svoj zahvalni govor na podelitvi oskarjev spremenila v poziv k enakopravnosti med spoloma.)

Ženske v Hollywoodu še vedno plačane veliko manj
Pri Forbesu so posebej izpostavili, da so samo štiri igralke na letošnjem seznamu zaslužile več kot dvajset milijonov dolarjev (pri tem upoštevajo vse vire zaslužka, tudi promocijo raznih izdelkov), medtem ko je nad to magično mejo pristalo kar 21 moških.

Za Jennifer je na drugem mestu seznama Scarlett Johansson - zaslužila je 35,5 milijona dolarjev, kar bi jo na "moški" lestvici uvrstilo na sedmo mesto (za Tomom Cruisom in njegovih 40 milijonov).

Prvo trojico s 23 milijoni zaokroži komičarka Melissa McCarthy, ki ima tako televizijsko (Mike & Molly) kot tudi filmsko (Vohunka) kariero.

V prvi peterici sta še Kitajka Bingbing Fan (videli smo jo lahko v zadnjih Možeh X), ki je zaslužila 21 milijonov dolarjev, ter nekdanja "Prijateljica" Jennifer Aniston (16,5 milijona dolarjev), ki precej zasluži tudi s promocijo kozmetike in ustekleničene vode.

Mirno leto za Sandro
Najbolje plačana igralka prejšnjega seznama, Sandra Bullock, ima za seboj očitno dvanajst mirnih mesecev: z 51 milijonov je njen zaslužek v zadnjem letu padel na "pičlih" osem milijonov dolarjev.

Forbes je pri sestavljanju svoje lestvice upošteval obdobje od 1. junija 2014 do 1. junija letos, od zaslužka pa so odšteli predvidene stroške menedžmenta in davek. Svoje podatke zbirajo od podjetij Nielsen, IMDb in Box Office Mojo, pa tudi iz intervjujev z agenti, menedžerji in odvetniki.