Cameron je na dnu oceana ostal tri ure. Foto: EPA
Cameron je na dnu oceana ostal tri ure. Foto: EPA
Trenutki, preden se je Cameron z Deepsea Challengerjem potopil več kot 10 km globoko. Foto: EPA
James Cameron je človek, ki se je podpisal pod dve največji kinouspešnici vseh časov, Titanik in Avatar. Je tudi znanstvenik, ki se ukvarja z raziskovanjem podvodnega življa, in okoljevarstveni aktivist. Foto: Reuters

To je pred njim leta 1960 uspelo švicarskemu raziskovalcu Jacquesu Piccardu in Američanu Donu Walshu. Skrivnostne globine so od takrat odkrivali le s pomočjo plovil brez posadke.

Dve leti po spustu film končan
V ameriške kinematografe bo ta petek, dobri dve leti po spustu tega 60-letnega kanadskega režiserja in raziskovalca do najgloblje točke pod morsko gladino, prišel dokumentarec o njegovem podvigu - Deepsea Challenge 3D.

Režiser omenjenih veleuspešnic, pa tudi dveh Terminatorjev in Brezna (tu se je že poigraval s podvodnim življenjem) se je v Marianskem jarku potopil na globino 10.898 metrov. Med šesturnim podvigom v Tihem oceanu 500 kilometrov jugozahodno od Guama je snemal ter zbiral vzorce in podatke.

Podmornica za eno osebo Deepsea Challenger je za vrnitev na površje potrebovala le 70 minut, kar je bilo manj od pričakovanj.

Najglobljo točko "moral doživeti sam"
Na projekciji filma v newyorškem Ameriškem naravoslovnem muzeju je režiser poudaril, da je najglobljo točko preprosto moral doživeti sam.

V Marianskem jarku je Cameron posnel in zbral biološke in geološke vzorce, med katerimi je bilo 68 neznanih. Kot je še pojasnil režiser, je šlo le za majhen izbor vzorcev na območju, ki je "veliko kot Severna Amerika".

Režiser, raziskovalec in aktivist
Cameron, raziskovalec pri National Geographic Society, ima bogate izkušnje s potapljanjem v globine. Med drugim je obiskal tudi razbitine vojaške ladje Bismarck in Titanika, ko se je pripravljal na film o nesrečni usodi drugega plovila.

Oktobra lani so v čast velikega okoljevarstvenega aktivista, ki je tudi glasnik veganskega prehranjevanja, poimenovali vrsto venezuelske žabe Pristimantis jamescameroni.