Bill Murray, Chloe Sevigny in Adam Driver kot lokalni policisti, ki se bijejo z zombiji. Foto: IMDb
Bill Murray, Chloe Sevigny in Adam Driver kot lokalni policisti, ki se bijejo z zombiji. Foto: IMDb

Med vodstvom festivala in predstavniki Netflixa namreč še ni prišlo do dogovora, tako da tudi letos ne bo na sporedu Netflixovih produkcij. Bo pa festivalsko dogajanje uvedla premiera zombijske komedije ameriškega režiserja Jima Jarmuscha The Dead Don't Die (Mrtvi ne umrejo).

Zombiji se ozirajo tudi k zlati palmi
V filmu s številnimi zvezdniškimi imeni, ki bo tudi v tekmi za zlato palmo, se bodo zombiji spopadli z lokalnimi policisti, ki jih igrajo Bill Murray, Chloe Sevigny in Adam Driver, poročajo tuje tiskovne agencije.

Jarmusch je v svojo komedijo znova umestil množico znanih igralcev. Ob njih pa so še glasbenika Iggy Pop in Tom Waits ter tudi sicer je nekaj znanih imen iz njegovih prejšnjih filmov. Poleg že omenjene trojice v vlogi policistov v filmu nastopajo tudi Tilda Swinton, Selena Gomez, Steve Buscemi, Rosie Perez in Danny Glover.

Film je nastal pod streho Focus Features, sicer pa je to tretji Jarmuschev film pri tej produkcijski družbi, predtem je v letu 2005 posnel Broken Flowers (Strti cvetovi) in v letu 2009 The Limits of Control (Meje razuma). Producentski mesti sta tokrat zasedla Joshua Astrachan in Carter Logan.

Komedija Mrtvi ne umrejo bo po premieri v Cannesu prišel v redno kinematografsko distribucijo po Franciji, drugod pa bo na ogled od junija dalje.

Stari znanec oziroma že kar stalnica Cannesa
Leta 1953 rojeni Jarmusch je dobro znan tudi canskemu občinstvu. Prvo zlato palmo je prejel leta 1984 za film Bolj čudno kot raj, nato pa so na festivalu prikazali domala vse njegove filme ‒ Pod udarom zakona (1986), Vlak skrivnosti (1989), Mrtvec (1995), Duh psa: Samurajeva pot (1999), že omenjeni Strti cvetovi, Večna ljubimca (2013) in nazadnje igrani celovečerec Paterson iz leta 2016. Pobral je še štiri festivalske nagrad.

Alejandro Gonzalez Inarritu bo predsedoval letošnji žiriji. Foto: Reuters
Alejandro Gonzalez Inarritu bo predsedoval letošnji žiriji. Foto: Reuters

Kdo bo vodil ocenjevanje filmov in nekaj že znanih naslovov
Na stolček predsednika žirije bo letos sedel z oskarjem nagrajeni režiser in scenarist Alejandro Gonzalez Inarritu, znan po filmih Birdman ali nepričakovana odlika nevednosti in Povratnik.

Na sporedu festivala je za zdaj mogoče najti filme, kot so Dolor y gloria v režiji Pedra Almodovarja, Rocketman v režiji Dexterja Fletcherja in novi film Quentina Tarantina z naslovom Once Upon a Time in Hollywood.

72. izvedba enega najprestižnejših filmskih festivalov na svetu bo v Cannesu potekala med 14. in 25. majem.