Že nekaj časa se ugiba, kdo bo novi James Bond, med govoricami se je že zdaj pojavljal Idris Elba, a njegovo ime ni bilo izpostavljeno med drugimi. Ob vdoru v računalniški sistem Sonyja je v javnost prišla tudi novica, da vodilni pri filmski družbi želijo v vlogi britanskega vohuna videti Idrisa Elbo. Foto: EPA
Že nekaj časa se ugiba, kdo bo novi James Bond, med govoricami se je že zdaj pojavljal Idris Elba, a njegovo ime ni bilo izpostavljeno med drugimi. Ob vdoru v računalniški sistem Sonyja je v javnost prišla tudi novica, da vodilni pri filmski družbi želijo v vlogi britanskega vohuna videti Idrisa Elbo. Foto: EPA
Konservativni politični komentator in voditelj najbolj poslušanega ameriškega radijskega šova Rush Limbaugh je neposredno izrazil mnenje, da James Bond ni in ne more biti temnopolt. "James Bond je celoten koncept, ki ga je ustvaril Ian Fleming. Bil je bel in Škot, pika. To je James Bond." Foto: EPA
Elba bi z veseljem sprejel vlogo Jamesa Bonda, ne želi pa, da bi se ga spominjali le kot temnopoltega James Bonda. "Sean Connery ni bil škotski James Bond in Daniel Craig ni bil modrooki James Bond. Če bi ga igral jaz, nočem, da mi pravijo temnopolti James Bond." Foto: EPA

"Idris bi moral biti naslednji Bond," je sopredsednica Sony Pictures Entertainmenta Amy Pascal napisala v elektronskem sporočilu Elizabeth Cantillon, nekdanji podpredsednici produkcije pri podjetju Columbia Pictures, ki distribuira filme o Bondu.
Sporočilo je prišlo v javnost po vdoru v računalniški sistem Sonyja, za katerega je FBI obtožil Severno Korejo, ki naj bi s tem napadom ustrahovala Sony zaradi filma The Interview. Hekerji so iz sistema pokradli osebne podatke zaposlenih, informacije o filmih, ki so šele v pripravi, in elektronsko pošto. Med drugim tudi scenarij za naslednji Bondov film Spectre, ki bo v kinematografe prišel 6. novembra 2015.
Vloge britanskega agenta se Daniel Craig že nekaj časa želi znebiti, zato se je v preteklih mesecih glasno ugibalo o prihodnjem Bondu in med možnostmi so omenjali tudi Idrisa Elbo. Govorice je zdaj še dodatno spodbudila ob napadu razkrita informacija – in še bolj odziv konservativnega političnega komentatorja in voditelja najbolj poslušanega ameriškega radijskega šova Rusha Limbaugha.
James Bond preprosto ni temnopolt
"James Bond je celoten koncept, ki ga je ustvaril Ian Fleming. Bil je bel in Škot, pika. To je James Bond," je povedal Limbaugh, ki meni tudi, da danes lahko govorimo o več kot 50 letih Bonda prav zato, ker je Bond belec. "Vem, da je rasistično, če to izpostavim," je priznal, ko je opozoril na korenine tega fiktivnega karakterja. "Bond ni bil nikoli temnopolt. Ian Fleming ni nikoli ustvaril temnopoltega Angleža, da bi igral James Bonda."
Svoje mnenje je ponazoril tudi z malce manj posrečenimi primerjavami, kako bi bilo, če bi beli igralci zasedli vloge realnih temnopoltih oseb Ala Sharptona, Nelsona Mandele ali Condolezze Rice. Idris Elba kot James Bond? Podobno kot George Clooney in Kate Hudson kot Barack in Michelle Obama, je nadaljeval.
Limbaugh seveda ni edini, ki se je na temnopoltega Bonda odzval z odločnim "proti". Od teh so nekateri komentarji izrazito rasistični, drugi izpostavljajo namene Iana Fleminga, ki je britanskega vohuna ustvaril glede na pevca in igralca Hoagyja Carmichaela, vanj pa je vpisal tudi nekaj elementov iz lastnega odraščanja. Bond je sicer družinsko ozadje dobil predvsem po zaslugi Seana Conneryja. Fleming je njegovo družino oblikoval pri pisanju filma Le dvakrat živiš, da bi se tako ustvaril okvir, ki se ujema s Conneryjevo interpretacijo vloge. Njegovi starša sta tako postala Andrew Bond iz škotske vasi Glencoe in Monique Delacroix iz Švice. Po smrti staršev je James Bond živel pri teti, študiral v Etonu in nato na škotskem kolidžu, ki ga je obiskoval že njegov oče.
Po drugi strani veliko ljubiteljev filma pozdravlja predlog in na Facebooku se je že vzpostavila skupina privržencev, ki nastopa pod geslom We Want Idris Elba for James Bond (Hočemo Idrisa Elbo kot Jamesa Bonda).
Bond: Čeden ali temnopolt?
Na sporočila podpore in kritike se je britanski igralec odzval s svojo sliko in humornim sporočilom, ki ju je objavil na Twitterju: "Mislil sem, da naj bi bil 007 čeden. Vesel sem, da mislite, da imam možnost! Srečno novo leto."
O možnosti, da bi v vlogi britanskega vohuna zamenjal Daniela Craiga, pa je spregovoril že prej. Pred tremi leti je povedal, da ga t. i. temnopolte vloge na zanimajo: "Nočem biti temnopolti James Bond. Sean Connery ni bil škotski James Bond in Daniel Craig ni bil modrooki James Bond. Če bi ga igral jaz, nočem, da mi pravijo temnopolti James Bond." Kar pa ne pomeni, da Bonda ne bi igral. Kot je povedal že pred nekaj meseci, ko so se pojavile govorice, bi "absolutno" igral prvega temnopoltega Bonda, če bi mu ponudili vlogo.