Bridges in Gyllenhaalova sta medsebojno filmsko kemijo pokazala že v filmu Crazy Heart, ki je njemu prinesel oskarja, njej pa nominacijo za zlati kipec. Foto: Reuters
Bridges in Gyllenhaalova sta medsebojno filmsko kemijo pokazala že v filmu Crazy Heart, ki je njemu prinesel oskarja, njej pa nominacijo za zlati kipec. Foto: Reuters
Ludwig Mies van der Rohe poleg Gropiusa in Le Corbusierja velja za enega največjih mojstrov modernizma, bil je tudi tretji in zadnji vodja slovite šole za arhitekturo in oblikovanje Bauhaus. Foto: AP

Film bo osvetlil razmerje med Miesom - nemško-ameriškega arhitekta so pogosto klicali kar po imenu - in naročnico omenjene hiše, ugledno chicaško zdravnico Edith Farnsworth (vlogo bo prevzela Maggie Gyllenhaal).

Bivališče, ki spominja na steklen zaboj, stoji v chicaškem predmestju Plano (zvezna država Illinois). Farnsworthova ga je naročila leta 1945, tja pa naj bi se umaknila, kadar se je želela posvečati svojim konjičkom, se sproščati in uživati v naravi. Najprej sta bila s slavnim arhitektom prijatelja, menda je med njima preskočila celo ljubezenska iskrica, vse skupaj pa se je končalo na sodišču, saj sta se tožila zaradi stroškov gradnje, ki so močno presegli načrtovane.

Edith Farnsworth je hišo uporabljala dve desetletji, leta 1972 pa jo je prodala britanskemu nepremičninskemu mogotcu Petru Palumbu in se preselila v svojo vilo v Italiji. Palumbo jo je leta 2003 skladu za ohranjanje zgodovinske dediščine Illinoisa prodal za 7,5 milijona dolarjev.

Mojstrovina mednarodnega sloga
Farnsworth House velja za eno najbolj cenjenih del slovitega arhitekta, enega velikanov 20. stoletja. Mojstrovina mednarodnega sloga z le eno sobo se razteza na 140 kvadratnih metrih, vodoravne plošče podpirajo jekleni stebri, funkcijo zunanjih zidov pa je prevzelo steklo, ki omogoča panoramski pogled na pokrajino z vseh strani. Hišo, ki je bila dokončana leta 1951, so leta 2004 dodali na seznam ameriških zgodovinsko pomembnih domov, v njej zdaj domuje muzej. Leta 2008 je bila poškodovana v deževju po orkanu Ike.

Mies van der Rohe je umrl leta 1969, star 83 let, v bogati karieri pa se je podpisal pod dolg seznam odmevnih del v mednarodnem in modernističnem slogu: med njimi so tudi stavba Seagram v New Yorku, chicaška stolpa na naslovu 860-880 Lake Shore Drive in barcelonski paviljon.