Zgodba o pogumni ženski, ki se podaja na najnevarnejša vojna žarišča? Seveda se je vnel boj za pravico do filmske ekranizacije. Foto: EPA
Zgodba o pogumni ženski, ki se podaja na najnevarnejša vojna žarišča? Seveda se je vnel boj za pravico do filmske ekranizacije. Foto: EPA
Lynsey Addario (skrajno levo)
Lynsey Addario (skrajno levo) daje obraz konfliktom vojnih spopadov, pa naj bodo to Afganistanci pod Talibani, žrtve iraške vojne ali trpeči v Darfurju. Foto: Reuters

Jennifer Lawrence bo v filmu Stevena Spielberga It's What I Do: A Photographer's Life of Love and War upodobila ameriško fotografinjo Lynsey Addario. Pravice, da posname film o fotografinji, ki se pogosto osredotoča na vprašanja človekovih pravic, je v ponedeljek dokončno odkupil Studio Warner Bros. Pri filmu bo sodeloval tudi producent Ostrostrelca Andrew Lazar, poroča revija Variety.

Film bo ekranizacija knjižne avtobiografije fotografinje, ki je pravkar v kratkem izšla, prve odlomke iz nje pa je že objavil New York Times. (Javnost je šokiralo predvsem tisto poglavje v knjigi, v katerem opisuje, kako jo je v Libiji ugrabila Gadafijeva vojska).

Dražbena vojna
Pravice za film je Studio Warner Bros pridobil po razgreti dražbi, na kateri so se za projekt potegovali še družba Working Title Films z Reese Witherspoon, Darren Aronofsky z Natalie Portman in The Weinstein Company z Georgeem Clooneyjem in Grantom Heslovom ter Margo Robbie, ki bi fotografinjo igrala.

Lynsey Addario (1973) je v svoj fotografski objektiv ujela dogajanja iz vojnih žarišč, tudi v Afganistanu in Iraku, njene fotografije pa so objavljali The New York Times, Time, Newsweek in National Geographic. Kot članica poročevalske ekipe časopisa New York Times je leta 2009 prejela Pulitzerjevo nagrado.

Igralka Jennifer Lawrence, najširšim množicam znana kot lokostrelska junakinja franšize Igre lakote, je predlani tudi dobila oskarja za najboljšo žensko vlogo v filmu Za dežjem posije sonce režiserja Davida O. Russlla. Prav z njim trenutno snema film Joy, ki bo v kinematografih predvidoma ob božiču.