Za zdaj zadnji film Jima Jarmuscha, zombijska komedija Mrtvi ne umirajo (The Dead Don't Die), nosi letnico nastanka 2019. Foto: EPA
Za zdaj zadnji film Jima Jarmuscha, zombijska komedija Mrtvi ne umirajo (The Dead Don't Die), nosi letnico nastanka 2019. Foto: EPA

Jim Jarmusch, ki je januarja letos dopolnil okroglih 70 let, vse od leta 1984, ko je posnel celovečerec Bolj čudno kot raj (Stranger Than Paradise), velja za eno izmed vodilnih imen neodvisnega filma. Od takrat je posnel tematsko zelo raznolike stvaritve ter hkrati uspel ohraniti svoj neodvisni duh in značilen glas. A tudi njega skrbi, da se filmski ustvarjalci spoprijemajo z vse bolj nenaseljivo pokrajino, kakor se je izrazil.

Nehvaležnost današnjih ustvarjalnih razmer
"Filmske industrije nekako ni več. Bedno je. Poslabšalo se je. Vrsta poslov z delitvijo pravic – enakih 50-50 deljenih dobičkov, po stroških, s financerji –, ki sem jih včasih lahko sklepal za svoje filme … Če bi kdo zdaj to predlagal, bi ga izsmejali iz je***e zgradbe," je dejal v intervjuju za Guardian. Dodal je še, da se zaveda, da je njegov slavni brezkompromisni ustvarjalni proces vse bolj nezdružljiv s trenutnim gospodarskim okoljem, v katerem morajo delati filmski ustvarjalci.

"Sem obseden z nadzorom v smislu, da moram vse narediti na svoj način. Vse sodelavce si moram izbrati sam. Končni rez mora biti moj. Produciran mora biti prek mojega lastnega podjetja. In kar zadeva ljudi, ki financirajo filme, jim dovolim, da mi dajo približne opombe, vendar glede na pogodbo nimam nikakršne obveznosti, da jih upoštevam," je opisal, kaj zanj pomeni biti res neodvisni filmar.

Jim Jarmusch in Carter Logan sta od leta 2009 povezana v glasbeni tandem Sqürl. Foto: Bandcamp
Jim Jarmusch in Carter Logan sta od leta 2009 povezana v glasbeni tandem Sqürl. Foto: Bandcamp

"Igralci so kot divje živali"
Kljub vsem zunanjim oviram, ki jih zaznava v industriji, se je znova lotil novega filmskega projekta. Čeprav ni želel deliti podrobnosti, je razkril, da je v procesu sestavljanja igralske zasedbe za trenutno še neimenovani projekt.

"Ne morem govoriti o podrobnostih, a sestavljamo načrt za film. Napisal sem ga z mislijo na določene igralce, ki jih zdaj poskušam dobiti skupaj. Igralci so kot divje živali, ki jih moram nekako zapreti, ker se jim toliko dogaja. Zato poskušam ujeti nekaj neverjetnih divjih živali – upam, da mi jih bo uspelo ujeti," je sklenil.

Po sorti marihuane naslovljen glasbeni album
Jarmusch je sicer dejaven tudi na glasbenem področju. S filmskim producentom Carterjem Loganom sta leta 2009 ustanovila glasbeni tandem Sqürl. Njun najnovejši album Silver Haze bo izšel 5. maja pri založbi Sacred Bones. Produciral ga je Randall Dunn, ki je v preteklosti sodeloval z glasbenimi imeni, kot so denimo Sunn O))), Boris, Earth, Zola Jesus in Marissa Nadler.