Po prvih poročilih naj bi bil Master film o ustanovitelju in
Po prvih poročilih naj bi bil Master film o ustanovitelju in "guruju" nove, močne vere, napovednik pa vso težo prenese na enega od njegovih učencev. Foto: YouTube
Za vlogo Freddieja je Anderson najprej najel Jeremyja Rennerja, a je ta na koncu moral odstopiti, ker se je začelo snemanje Maščevalcev. Foto: YouTube

Rahlo srhljiv prvi napovednik za film Master nam pokaže (spet) ne ravno lucidnega ali koherentnega Joaquina Phoenixa; mornariški častnik sprašuje o nekakšnih izgredih, ki se jih zasliševanec očitno ne spominja. Phoenix tako na prvi pogled zbuja vtis še bolj neuravnotežene osebnosti, kot je bil obsedeni naftni mogotec Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) v Andersonovem Tekla bo kri.

Blog Cigarettes and Red Vines, ki se opisuje kot "ključni vir za podatke o P. T. Andersonu", špekulira tudi, da je rahlo ritualno obarvana glasbena podlaga delo Jonnyja Greenwooda (Radiohead), ki je glasbo napisal tudi za Tekla bo kri.

Nekaj časa je že znano, da naj bi Phoenix v filmu, katerega dogajanje je postavljeno v petdeseta leta prejšnjega stoletja, igral učenca karizmatičnega verskega voditelja (Philip Seymour Hoffman), ki pa ga, presenetljivo, v tem napovedniku sploh ni videti. Freddie (Phoenix), ki ni drugega kot brezciljen, mlad brezdomec, ki pa sčasoma, ko nova vera v Ameriki dobiva vse več moči, postane voditeljeva desna roka - a v njem se počasi zbudijo tudi dvomi o voditelju in njegovih naukov.

Aluzija na scientologijo in njenega ustanovitelja?
Čisto mogoče je, da je protagonistova "pomorska" kariera referenca na očeta scientologije, Rona L. Hubbarda, in njegovo službovanje v oboroženih silah. (Čeprav je Hubbard o sebi rad govoril, da je odlikovan veteran druge svetovne vojne, je raziskava časopisa Los Angeles Times pokazala, da je bila njegova vojaška kariera vse prej kot bleščeča in posejana z dvomljivimi trditvami o neobstoječih poškodbah).

V filmu, ki v ameriške kinematografe prihaja 12. oktobra, si glavni ženski vlogi razdelita Laura Dern, sicer muza Davida Lyncha, in Amy Adams.