Te dni po svetu predstavlja svoj novi film The Brave One, kriminalno dramo režiserja Neila Jordana. Foto: EPA
Te dni po svetu predstavlja svoj novi film The Brave One, kriminalno dramo režiserja Neila Jordana. Foto: EPA
Leni Riefenstahl
V knjigi The Story of Film je Mark Cousins Riefenstahlovo postavil ob bok Orsonu Wellesu in Alfredu Hitchcocku kot eno najbolj nadarjenih filmarjev svoje dobe. Foto: EPA

Fosterjeva bo film režirala in v njem tudi zaigrala. "Film pripravljam že sedem let in končno upam, da ga bom tudi naredila. Leni Riefenstahl je osebnost, ki me je vedno fascinirala; polemike v zvezi s filmom pa se ne bojim," je Fosterjeva povedala v nekem intervjuju.

Kontroverzna osebnost, velika umetnica
Riefenstahlova velja za kontroverzno osebnost predvsem zaradi svojega osebnega prijateljevanja z Adolfom Hitlerjem in Josephom Goebbelsom med Tretjim rajhom, a ji njenega čuta za estetiko in inovacijo ni nikoli nihče oporekal.

Njen najslavnejši dosežek je Triumf volje, propagandni film, ki ga je leta 1934 posnela na nürnberškem kongresu nacistične stranke. V starosti pa se je proslavila predvsem s fotografijami plemena Nube in filmi iz podvodnega sveta. Umrla je 8. septembra 2003 v starosti 101 leta.

Fosterjeva brez običajnega otroštva
V preteklih letih je 44-letna dvakratna oskarjevka Fosterjeva (Obtožena, Ko jagenjčki obmolknejo) delala manj, ker se je posvečala skrbi za svoja otroka. "Zaščitniška in nekoliko zaskrbljena mati sem. Otrok niti za hip ne izpustim izpred oči. Bojim se, da se ne bi poškodovala ali si kaj naredila. Zanju si želim, da bi imela srečno otroštvo. Morda tudi zato, ker sem sama začela delati tako zgodaj in nisem užila veliko radosti otroštva," je pojasnila igralka.

A življenja pod žarometi ne obžaluje. "Živim ustvarjalno življenje, veliko sem prepotovala in se naučila tujih jezikov. Pogosto pa se vprašam, kaj bi bilo iz mene, če bi imela normalno otroštvo," je povedala.