Ob oskarjevki Julianne Moore bodo v žiriji še francoska režiserka Audrey Diwan, lanska prejemnica beneškega zlatega leva za film Dogodek, japonski pisatelj Kazuo Išiguro, avtor romana Ne zapusti me nikdar, in iranska igralka Leila Hatami, znana po vlogi v filmu Nader in Simin se ločujeta.

Julianne Moore na posnetku iz leta 2019. Foto: EPA
Julianne Moore na posnetku iz leta 2019. Foto: EPA

Ob njih bodo o nagrajencih odločali še italijanski režiser Leonardo Di Costanzo, ki se je med drugim podpisal pod film Notranja kletka, argentinski režiser Mariano Cohn, ki je lani posnel film Uradna konkurenca, ter španski režiser in scenarist Rodrigo Sorogoyen, avtor filma Kandidat. Sestavo letošnje žirije je sporočil direktor festivala Albert Barbera, navaja Associated Press (AP).

Ena najbolj čislanih filmskih igralk Hollywooda in onkraj
Julianne Moore (1960) se je na velikem platnu prvič pojavila leta 1990 v filmu Zgodbe iz temne strani, prvo glavno vlogo pa je dobila pet let pozneje v filmu Safe. V vmesnem času je igrala predvsem v različnih komedijah, ob boku Harrisona Forda je nastopila tudi v akcijski kriminalki Ubežnik.

Leta 1995 je posnela tudi dve izmed svojih najbolj prepoznavnih zgodnjih vlog. Zaigrala je v Profesionalcu, črni komediji o šarmantnem francoskem morilcu, in upodobila ljubico slavnega slikarja v biografskem filmu Življenje s Picassom. Od takrat je stalnica v vrhunskih filmskih produkcijah, med drugim je zaigrala v filmih Veliki Lebowski, Psiho, Idealni soprog, Poti k zvezdam, Igre lakote in Kingsman: Zlati krog.

Naslovna vloga v filmu Še vedno Alice (2014) ji je prinesla oskarja, sicer pa je bila za to najprestižnejšo filmsko nagrado nominirana petkrat. Moore je dobitnica številnih filmskih in televizijskih nagrad ter nominacij, med drugim ima enega emmyja in en zlati globus. Poleg v velikih hollywoodskih produkcijah je sodelovala tudi v številnih neodvisnih filmih in si prislužila več nominacij na canskem filmskem festivalu.

Sorodna novica Zlati lev francoskemu filmu L'événement, najboljša režiserka Jane Campion

Pogosto napoved prihodnjih nagrajencev
Beneška žirija tokrat torej z Julianne Moore na čelu bo tudi letos odločala o glavnih nagradah festivala, vključno z zlatim levom za najboljši film in srebrnim levom za najboljšo režijo. To sta nagradi, ki pogosto napovesta ton prihajajoče sezone podelitve nagrad.

Lani je žirija, ki ji je predsedoval južnokorejski oskarjevec Bong Joon-ho, srebrnega leva namenila Jane Campion za režijo filma Moč psa, za katerega je prejela tudi oskarja za najboljšo režijo. To je bil eden od sedmih primerov v zadnjem desetletju, da je režiser oziroma režiserka filma, ki je bil premierno prikazan v Benetkah, prejel tudi oskarja za najboljšo režijo tiste sezone, še navaja AP.

Zlatega leva za življenjsko delo bodo na 79. Mostri podelili ameriškemu režiserju in scenaristu Paulu Schraderju. Po besedah direktorja festivala Barbere gre za "ključno osebnost novega Hollywooda, ki je v poznih 60. letih prejšnjega stoletja revolucioniral podobe, estetiko in jezik ameriške kinematografije."