50-letni Bong Joon-ho z zlatim globusom za najboljši tujejezični film. Foto: Reuters
50-letni Bong Joon-ho z zlatim globusom za najboljši tujejezični film. Foto: Reuters

Predsednik žirije 78. Mostre je ob novici dejal, da je novico sprejel poln upanja in vznemirjenja. Kot je poudaril, že zdaj občuduje nabor odličnih filmov, ki jih je izbral festival.

Sorodna novica Parazit

Po besedah direktorja festivala Alberta Barbere bo Bong Joon-ho prvi južnokorejski predsednik žirije. Kot meni Barbera, predstavlja enega najbolj avtentičnih in izvirnih glasov v svetovni kinematografiji.

Črna komedija Parazit, ki govori o prepadu med bogatimi in revnimi, je prvi film v tujem jeziku, ki je kdaj koli prejel oskarja za najboljši film. Poleg tega je prejel še zlate kipce za režijo, za najboljši izvirni scenarij in za najboljši film v tujem jeziku. Premiero je doživel na filmskem festivalu v Cannesu, kjer je postal prvi južnokorejski film, ki je osvojil zlato palmo, glavno nagrado tega festivala.

Niti komedija niti grozljivka, a z elementi obojega
"Pod črto ni Parazit niti komedija niti grozljivka, pa čeprav premore močne elemente obeh žanrov način, kako režiser na videz brez truda manevrira z njima, je kazalnik njegovega ogromnega dometa. Zdi se, kot da skuša v postmodernistični maniri zamajati temelje srhljivke in v njeno matrico vpisati element anarhije in kaosa,"
je o filmu zapisala kritičarka Ana Jurc.

Najstarejši filmski festival, ki se s festivaloma v Cannesu in Berlinu uvršča med najprestižnejše filmske festivale na svetu, naj bi v 78. različici potekal med 1. in 11. septembrom.