Letos naj bi v kinematografe prišlo tudi nadaljevanja Jokerja, kjer se protagonistu pridruži tudi Harley Quinn v podobi Lady Gaga. Foto: IMDb
Letos naj bi v kinematografe prišlo tudi nadaljevanja Jokerja, kjer se protagonistu pridruži tudi Harley Quinn v podobi Lady Gaga. Foto: IMDb

Tako že ta mesec na sporedu kinematografov lahko ujamete nekatere izstopajoče naslove lanskega festivala Liffe, kot so Zlo ne obstaja, Popolni dnevi, Adamant in seveda Nesrečna bitja. Ta inovativni in zabavni film si najverjetneje lahko obeta rekordno število nagrad, a več o njem v eni prihodnjih oddaj. Oglejmo si najprej nekaj širših smernic filmskega leta 2024.

Sorodna novica Nesrečna bitja

Borzni analitiki so že izračunali, da bo v letu 2024 izkupiček od prodanih vstopnic občutno nižji kot lani. Deloma tudi zaradi stavke scenaristov in igralcev v Hollywoodu, zaradi katere se je zamaknil začetek predvajanja več velikih filmov, nekatere pa so celo odpovedali. Hkrati so upoštevali upad zanimanja za superjunaške filme in franšize, ki so bili zadnje desetletje kovačnica denarja, lani pa so skoraj vsi pogoreli. Studii seveda že besno preizkušajo nove prijeme in po uspehu filmov Brata Super Mario film in Gran Turismo ter serije The Last of us kaže, da bodo najprej poskusili s priredbami videoiger. Tako bomo na velikem platnu lahko videli Borderlands, tretjega Ježka Sonica in morda tudi Silent Hill, na male zaslone pa prihajajo Fallout, nova sezona Halo (izgovori: hejlo) in nov Tomb Raider, še več tovrstnih projektov pa je v pripravi.

Med najbolj pričakovanimi filmi leta so že tradicionalno nadaljevanja. Na prvem mestu je vsekakor Dune; Peščeni planet 2, ki bo končal epsko zgodbo istoimenskega romana, in če je verjeti govoricam, naj bi dobili še tretji film, posnet po drugem romanu. Kljub upadu zanimanja za stripovske filme bosta pozornost pritegnila Deadpool 3, kjer se bo Ryanu Reynoldsu pridružil tudi Hugh Jackman, in drugi Joker, ki bo ob Joaquinu Phoenixu predstavil novo Harley Quinn v podobi Lady Gaga. Poleg tega naj bi bil muzikal. Pričakovanja za nadaljevanja Pobesnelega Maxa, Osmega potnika, Planeta opic in Gospodarja prstanov niso velika, a ni dvoma, da bodo filmi gledani. Tudi letos bomo dobili nekaj nadaljevanj, ki jih nihče ni pričakoval. Na prvem mestu je nadaljevanje Gladiatorja iz leta 2000, ki ga bo znova režiral Ridley Scott, takoj za njim pa je Beetlejuice 2. Kar 36 let po izvirniku se vračata tako režiser Tim Burton kot glavni igralec Michael Keaton, pridružila pa se jima bo tudi zvezdnica serije Wednesday Jenna Ortega.

Zanimivi filmi se obetajo tudi onkraj multipleksa, saj je nove filme napovedalo več vznemirljivih avtorjev. Robert Eggers, režiser Svetilnika in Čarovnice, je tako posnel priredbo Nosferatuja, medtem ko Alex Garland dreza v politična osja gnezda z Državljansko vojno, filmom o vojni v ZDA po odcepitvi Kalifornije in Teksasa. Zanimivi bodo tudi programi filmskih festivalov, pri čemer Sundance že dviguje prah z novostmi Rose Glass Stevena Soderbergha in Chiwetela Ejiofora. Od evropskih režiserjev že težko pričakujemo novost Luce Guadagnina Challengers, ki je bil umaknjen z lanskega Beneškega festivala in nov film Joachima Trierja, ki je po Najbolj groznem človeku na svetu spet združil moči z zvezdnico Renate Reinsve.

Foto: FSF Portorož
Foto: FSF Portorož

Seveda ne gre pozabiti domače produkcije. V prihodnjih mesecih si bomo lahko v kinu ogledali več kot en nov slovenski film na mesec, kar je trend, ki traja že od pozne jeseni. Leto bo odprl Igor Šterk s Šterkijado, sledita pa dva neodvisna filma, kriminalka Gepack in grozljivka Jama. Še pred poletjem lahko pričakujemo z igralskimi vesnami nagrajena Zbudi me in Opazovanje, morda pa tudi nov mladinski film Vincija Vogua Anžlovarja Tartinijev ključ. Skratka, letos ne bo težko najti izgovora za obisk kina.


Iz oddaje Gremo v kino.