Na Berlinalu se bo med drugim predstavil celovečerec Jezdeca režiserja Dominika Menceja. Foto: Staragara
Na Berlinalu se bo med drugim predstavil celovečerec Jezdeca režiserja Dominika Menceja. Foto: Staragara

Iz Slovenskega filmskega centra (SFC) so sporočili, da so se na 19. izvedbo Berlinale Talents (Talenti Berlinala), ki odkriva nove filmske avtorje z vsega sveta in ki bo letos potekala pod sloganom Sanje, uvrstili producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Izbrani so bili med 3000 prijavljenimi iz 65 držav.

Foto: SFC
Foto: SFC

Nina Robnik je med letoma 2008 in 2014 poleg pri produkciji neodvisnih kratkih igranih in dokumentarnih filmov sodelovala v produkciji reklam in drugih avdio-vizualnih del pri različnih produkcijskih hišah. Od leta 2014 je kot producentka na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo producirala več kot 50 kratkih filmov. Leta 2018 je kot izvršna producentka sodelovala pri celovečernem igranem filmu Igram, sem, lani pa kot producentka pri celovečernem igranem filmu Sanremo, ki ju je režiral Miroslav Mandić. Trenutno v produkciji Stare gare razvija celovečerni igrani film Izgubljeni sin scenarista in režiserja Darka Štanteta.

Režiser in scenarist Štante je kot asistent delal pri različnih komercialnih projektih pri več produkcijah ter kot samostojni ustvarjalec pri različnih avdio-vizualnih projektih. Za svoj prvenec Posledice je prejel več nagrad, med njimi leta 2018 vesno za režijo na Festivalu slovenskega filma. Film je imel med drugim tudi distribucijo v francoskih kinematografih, na ogled pa je bil tudi na kanalih HBO Europe, njihovi platformi HBO Go ter drugih platformah za pretočnost filmov. Trenutno pripravlja celovečerni film.

Režiser in scenarist Zorko je eden ključnih članov produkcijske hiše EnaBanda. Med drugim je predstavil celovečerni dokumentarni film Zelena utopija, nagrajen kratki igrani film Jašek, dokumentarni film Paragraf številka 1, omnibus Kratki rezi ter celovečerni dokumentarni film Betonske sanje. Trenutno v sodelovanju s produkcijsko hišo Vertigo razvija dokumentarni celovečerni film. Bil je udeleženec Sarajevo Talents 2020 in Scenarnica 2020, na kateri je zasnoval scenarij za aktualni projekt, igrani celovečerni film Zadnji roast.

Na filmski tržnici (European film market - EFM) se bo predstavilo 12 slovenskih filmov. Foto: SFC
Na filmski tržnici (European film market - EFM) se bo predstavilo 12 slovenskih filmov. Foto: SFC

12 slovenskih filmov

Na spletni filmski tržnici v Berlinu bo predstavljenih tudi 12 slovenskih filmov, ki so še v postprodukciji. To so celovečerni igrani prvenci Jezdeca režiserja Dominika Menceja, Ptičar režiserja Roberta Černelča, Inventura režiserja Darka Sinka in Eva režiserke Tijane Zinajić.

Med njimi so tudi celovečerni igrani filmi Orkester režiserja Matevža Luzarja, Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja in Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića ter pet celovečernih dokumentarnih filmov – prvenec režiserke Maje Prelog Cent'anni, prvenec režiserke Marije Zidar Odpuščanje, Afganistanke na smučeh režiserke Haidy Kancler, Konoplja osvobaja režiserja Miha Čelarja in Telo režiserke Petre Seliškar.

SFC bo že šestnajstič predstavil slovenski film na skupnem, tokrat virtualnem prizorišču s Čehi in Slovaki, pod skupno znamko CEC-Central European Cinema.

Letošnji Berlinale bo potekal v dveh delih. Od 1. do 5. marca bo spletna predstavitev uradnega programa za predstavnike filmske industrije, v živo pa si bodo obiskovalci izbrane filme lahko ogledali od 9. do 20. junija, so še sporočili iz SFC-ja.