Ljubitelji filmov, ki so že naveličani filmov in podeljevanja filmskih nagrad prek Zooma, bodo na svoj račun prišli na letošnji podelitvi oskarjev. Foto: EPA
Ljubitelji filmov, ki so že naveličani filmov in podeljevanja filmskih nagrad prek Zooma, bodo na svoj račun prišli na letošnji podelitvi oskarjev. Foto: EPA

V Ameriški filmski akademiji so v napovedi 93. podelitve zlatih kipcev zapisali, da bo na prireditvi nastopila "resnično zvezdniška igralska zasedba", ki bo tako zasijala, da "bodo potrebna sončna očala".

Med nastopajočimi zvezdniki bodo lanski veliki zmagovalci: Joaquin Phoenix, Renee Zellweger, Brad Pitt, Laura Dern in južnokorejski režiser Bong Joon Ho, ki je lani slavil s filmom Parazit.

Trenirke prepovedane
Na filmski prireditvi, ki bo zaradi epidemije covida-19 potekala z dvomesečno zamudo na siceršnjem tradicionalnem hollywoodskem prizorišču, znamenitem gledališču Dolby, in bo predvajana v živo, bodo nastopili tudi Angela Bassett, Halle Berry in Bryan Cranston. Obenem bodo poskrbeli za dodatna prizorišča v Združenem kraljestvu in v Franciji za vse nominirance, ki ne morejo potovati v Los Angeles.

Kot zanimivost francoska tiskovna agencija AFP navaja, da so organizatorji nominirance pozvali, naj se oblečejo formalno, "kar bo kul, medtem ko oblačila za vsakdan ne bodo".

Produkcijo podelitve so zaupali režiserju Stevenu Soderberghu, ki je že pred meseci dejal, da so s koproducentoma Jessejem Collinsom in Stacey Sher ob tej priložnosti "vznemirjeni in prestrašeni obenem".

Tokrat rekordno število nominacij
Med favoriti je Netflixov črno-beli film o Hollywoodu Mank v režiji Davida Fincherja, ki je prejel deset nominacij, med nominiranci za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film pa je tudi bosanski Quo Vadis, Aida? režiserke Jasmile Žbanić.

Ameriška filmska akademija je letos podelila rekordnih 76 nominacij skupno 70 ženskam.