Z drugimi besedami, ali se bodo nominiranci tam pojavili v živo ali pa bo oskarje v njihovem imenu sprejela Akademija. Slovesnost se bo tako razlikovala od letošnjih podelitev zlatih globusov in emmyjev, kjer so zmagovalci lahko sprejeli nagrade prek videoklicev iz svojih domov.

Oskarje so zadnja desetletja podeljevali v losangeleškem gledališču Dolby, a bodo letos koncept spremenili zaradi ukrepov za zajezitev covida-19. Foto: EPA
Oskarje so zadnja desetletja podeljevali v losangeleškem gledališču Dolby, a bodo letos koncept spremenili zaradi ukrepov za zajezitev covida-19. Foto: EPA

V pismu nominiranim so producenti dogodka – Steven Soderbergh, Stacey Sher in Jesse Collins – zapisali tudi: "Zelo se bomo potrudili, da zagotovimo varen in prijeten večer za vse vas osebno, pa tudi za vse milijone ljubiteljev filma po vsem svetu, in menimo, da bi virtualna podelitev ta prizadevanja zmanjšala."

Covidna testiranja bodo izvajali na licu mesta
V pismu, ki so ga javno objavili na spletnem portalu Deadline, še piše, da bo v dogodek vključena varnostna ekipa za covid-19 in da bodo na licu mesta, tj. na postaji Union Station izvajali testiranja. Dogodek bo letos potekal na dveh mestih – v gledališču Dolby, običajnem domovanju slovesnosti, ter v glavnem železniškem vozlišču v Los Angelesu, Union Station.

Sorodna novica Deset nominacij za Manka, za oskarja nominiran tudi bosanski film

"Na voljo bodo posebna navodila za tiste, ki potujete izven Los Angelesa, in druga navodila za tiste, ki že imate sedež v Los Angelesu," piše v pismu. "Vse to bo k vam prišlo neposredno iz Akademije, da vam omogočimo varen in brezskrben večer (pogled v prihodnost?)."

Brez sproščenih oblačil
Producenti so nominirance tudi prosili, naj si nadenejo večerne toalete, kar je odgovor na večer zlatih globusov, kjer so se nekateri zmagovalci pojavili "v zelo sproščenih oblačilih," piše britanski BBC. En primer je bil igralec Jason Sudeikis, ki je nagrado prejel v zgornjem delu trenirke.

"Prizadevamo si za združitev navdihujočega in ambicioznega, kar v resnici pomeni, da so formalna oblačila popolnoma sprejemljiva, če si to želite, sproščena pa res ne," še piše v pismu. Dali so tudi navodila glede zahvalnih govorov, kjer so jih prosili, da pri zahvalah ne navajajo vseh nazivov ljudi, temveč naj se osredotočijo na zanimivo zgodbo in osebna imena, ter ustvarijo čim bolj osebne zahvale.

Sorodna novica Oskarje bodo letos podeljevali na več lokacijah

Razkrili so tudi temo letošnjih oskarjev, ki je "Stories Matter" (Zgodbe so pomembne), ob čemer prosijo nominirance, naj dopustijo intervju in povedo svojo osebno zgodbo o tem, kaj jih je pripeljalo do tega pomembnega trenutka v življenju. V to bodo vključili ne le odmevne nominirance, temveč tudi vsakega izmed njih, poudarjajo na portalu Deadline. Gre za poskus povezovanja ideje, da filmi pripovedujejo zgodbe in so na tak ali drugačen način igralci tudi sami pripovedovalci zgodb, pri čemer je njihovo potovanje tisto, ki ga lahko delijo na oskarjevsko nedeljo.

Intimna slovesnost z nominiranci
Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je sicer obljubila "intimno" slovesnost, ki jo bodo izvedli pod strogimi ukrepi za preprečevanje covida-19. Na podelitvi bodo prisotni le nominiranci in njihovi povabljenci.