Emma Watson ima od zvezdnikov Harryja Potterja v teh dneh morda še najživahnejšo filmsko kariero. Foto:
Emma Watson ima od zvezdnikov Harryja Potterja v teh dneh morda še najživahnejšo filmsko kariero. Foto:

The Perks of Being a Wallflower je eden tistih romanov, ki je v hipu, ko je prvič izšel (Stephen Chbosky je svoj prvenec izdal leta 1999), resnično nagovoril svoje ciljno občinstvo: kratki roman o rahlo odtujenem, naivnem petnajstletnem avtsajderju, ki se mora nekako soočiti s samomorom svojega najboljšega prijatelja, prvo ljubeznijo in lastnimi psihološkimi težavami, je eden tistih, s katerimi se je identificirala celotna generacija.

Da ekranizacija ne bo popolnoma zgrešila tona izvirnika, je poskrbel kar sam Chbosky, ki je zgodbo o "sivi miši" (ang. wallflower) Charlieju za veliko platno adaptiral kar sam; ne le da je napisal scenarij, ampak film tudi režira. Vlogo Charlieja je zaupal Loganu Lermanu, poleg njega pa v filmu nastopijo še Emma Watson, Paul Rudd, Ezra Miller ter Kate Walsh in Dylan McDermott kot Charliejevi starši.

Za svoje ciljno občinstvo ne bo prepovedan
Film, ki v ameriške kinematografe prihaja 15. septembra, se je moral za "milo" cenzorsko oznako PG-13 (ki je za zgodbo, ki naj bi nagovarjala mlade najstnike, pač ključnega pomena) boriti: potem ko ga je Ameriška filmska organizacija opremila z nalepko "R" (ker vsebuje "prizore najstniške zlorabe alkohola in mamil ter nekaj spolnih referenc"), sta Chbosky in predsednik produkcije pri studiu Lionsgate Eric Feig z gorečim apelom uspela prepričati odgovorne, ne da bi bila prisiljena spremeniti kakšen prizor v filmu.