Lahko izdam le, da se mehiška vlada pripravlja na to, da bo človeštvu povedala stvari, ki so ključne za nas, naš način življenja in način, kako ravnamo s planetom.

Producent filma o letu 2012 Raul Julia-Levy.

Producent dokumentarca Raul Julia-Levy je po poročanju Reutersa povedal, da bodo do zdaj skrivni podatki razkrili "šokantna" majevska verovanja v prihajajoče katastrofe. Dokumentarec Julie-Levyja, sina leta 1994 umrlega portoriškega igralca Raula Julia (ki je najbolj zaslovel z vlogo Gomeza Addamsa v filmih o družini Adams), bo še prilil olja na vedno bolj vročo debato o letu 2012, za katero so zagovorniki nekaterih teorij prepričani, da bo prineslo konec sveta.

Za skrivnosti mu je povedal bivši predsednik
Dogovor z mehiško vlado bo Julii-Levyju omogočil tudi, da bo lahko snemal na nekaterih lokacijah, ki na filmu še niso bile prikazane. "Maji so gradili piramide eno čez drugo. Na najdbišču Calakmul so uslužbenci INAH (mehiškega Nacionalnega inštituta za antropologijo in zgodovino) v piramidi odkrili sobe, ki jih pred tem ni še nihče videl ali raziskal. Zdaj bomo tja spustili ekipo, ki snema dokumentarni film, da si ogledajo, kaj so v piramidi odkrili," je povedal minister za turizem v mehiški zvezni državi Campeche Luis Augusto Garcia Rosado.

Julia-Levy je razložil, da mu je za majevske skrivnosti povedal bivši mehiški predsednik in družinski prijatelj Vicente Fox in da je potreboval štiri leta neumornega telefoniranja, da je njegov projekt odobril zdajšnji predsednik Felipe Calderon. "To je zelo pomembno za vse človeštvo, ne zgolj za Mehiko. Te podatke so skrbno varovali 80 let, zdaj pa je pomembno, da ljudje razumejo niz dogodkov, ki prihajajo, in njihove posledice za vse nas," je skrivnosten Julia-Levy.

Tri milijone strani o koncu majevskega koledarja
Dokumentarec v angleškem jeziku bo režiral Juan Carlos Ruflo (njegov film In the Pit je leta 2006 zmagal na filmskem festivalu Sundance), snemanje pa se bo začelo konec leta. Ustvarjalci dokumentarca se trenutno pogajajo z investitorji in čakajo, da jim vlada omogoči dostop do gradiva in majevskih prizorišč. Eden pomembnejših pogojev, ki jih je postavila mehiška vlada, je bil, da naj bo film najprej prikazan v kinematografih, kar naj bi se zgodilo jeseni naslednje leto. "Prikazan mora biti pred koncem majevskega koledarja, ki se konča 21. decembra 2012," je povedal Julia-Levy. Na ta dan se po majevskem koledarju sklene več kot pet tisoč let dolgo obdobje, po mnenju nekaterih pa se bo takrat zgodila katastrofa svetovnih razsežnosti.

Po drugi strani se zdi, da bo prihajajoči dokumentarec dobe

r oglas za mehiški projekt Mayan World Program, od katerega si v državi obetajo tudi več turistov, ki jih zanima zgodovina starodavne civilizacije. Minister za turizem Rosado je v nekem sporočilu za javnost celo namigoval na povezave med Maji in vesoljci, a so sporočilo pozneje umaknili. Rosado zdaj dokumentarec opisuje kot preprostejši, arheološko naravnan dokumentarec. "Trenutno so Maji velika stvar. Našteli smo več kot 3 milijone spletnih strani, ki se ukvarjajo s koncem majevskega koledarja, oglasilo pa se je tudi mnogo producentov, ki želijo snemati na zgodovinskih lokacijah," je povedal Rosado.

Od fikcije s Snipesom do dokumentarca
Dokumentarni projekt je tudi precej podoben romanu, ki ga je pisal Julia-Levy, njegov naslov pa naj bi bil ali Kronika o majevskem predoru (Chronicles of the Mayan Tunnel) ali Skrivnosti majevskega časovnega stroja (Secrets of the Mayan Time Machine), kar ne napoveduje ravno znanstvene obravnave zgodovinske tematike. Julia-Levy je leta 2010 povedal, da namerava na podlagi romana posneti 3D-film, v katerem naj bi nastopila on in Wesley Snipes. Že takrat so poročali, da naj bi bil roman napisan s pomočjo "skrivnih informacij" mehiške vlade, a producenta Julia-Levy in Ed Elbert zdaj pravita, da je bil ta projekt zgolj domišljijska ideja v slogu Harryja Potterja in da nima povezave z dokumentarcem. Povedala sta, da so film postavili ob stran, ker Wesley Snipes služi zaporno kazen zaradi utaje davkov. "Ta film je trenutno na stranskem tiru. Finančno gledano bo dokumentarec manjši, a je zasnovan na novih in pomembnih spoznanjih o Majih," se od bolj hollywoodskega projekta zdaj distancira Elbert.

Vprašanja, ali bo njegov dokumentarec govoril o vesoljcih, mističnih zgodbah in scenarijih konca sveta, Julia-Levy ni želel komentirati. "O tem ne smem govoriti. Vse bo prišlo na plan ob pravem času, toda vesoljcev ali leta 2012 ne morem komentirati," v tančico skrivnosti nove podatke zakriva producent in dodaja: "Lahko izdam le, da se mehiška vlada pripravlja na to, da bo človeštvu povedala stvari, ki so ključne za nas, naš način življenja in način, kako ravnamo s planetom."

Lahko izdam le, da se mehiška vlada pripravlja na to, da bo človeštvu povedala stvari, ki so ključne za nas, naš način življenja in način, kako ravnamo s planetom.

Producent filma o letu 2012 Raul Julia-Levy.