Manj kot 14 dni pred podelitvijo oskrajev je Guillerma del Tora doletela tožba zaradi domnevne kraje intelektualne lastnine, ker je zaplet v Obliki vode o nemi čistilki, ki se zaljubi v rečno bitje, podoben tistemu iz drame Paula Zindla iz leta 1969. Foto: IMDb
Manj kot 14 dni pred podelitvijo oskrajev je Guillerma del Tora doletela tožba zaradi domnevne kraje intelektualne lastnine, ker je zaplet v Obliki vode o nemi čistilki, ki se zaljubi v rečno bitje, podoben tistemu iz drame Paula Zindla iz leta 1969. Foto: IMDb
Guillermu del Toru je fantazijska ljubezenska drama prinesla oskarja za najboljši film in režijo. Foto: Reuters
Oblika vode
Guillermo del Toro pravi, da ni poznal Zindlove drame, o projektu pa je sanjal več let in se mu začel intenzivneje posvečati leta 2011, se pravi še pred Ognjenim obročem. Foto: IMDb

Kot je razsodilo sodišče, fantazijska drama Guillerma del Tora ne posnema Zindlove igre Let Me Hear You Whisper, ampak si obe deli delita zgolj osnovno premiso.

David Zindel, sin s Pulitzerjem nagrajenega ameriškega dramatika, je tožbo proti studiu Fox Searchlight vložil februarja, slaba dva tedna pred podelitvijo oskarjev. Ljubezenska drama Guillerma del Tora je z največ, 13, nominacijami kljub poznejši tožbi veljala za glavnega favorita podelitve, kar se je potrdilo tudi na samo slovesnosti – film je prejel kipce za najboljši film, režijo, najboljšo izvirno glasbeno podlago in najboljšo scenografijo.

Sodišče: Podobna premisa, ki pa raziskuje v vsakem delu drugačno temo
Sin leta 2003 umrlega dramatika je prepričan, da je film na več mestih identičen očetovi drami iz leta 1969 z naslovom Let Me Hear You Whisper. Pripoveduje zgodbo o čistilki Helen, ki se v raziskovalnem laboratoriju zaljubi v delfina in ga skuša rešiti. Tožnikov odvetnik trdi, da obstaja najmanj 61 podobnosti med dramo in filmom ter da obe zgodbi, postavljeni v čas hladne vojne, govorita o neporočenih čistilkah, ki se zbližata z morskim bitjem. Vendar sodnika Percyja Andresona njegovi argumenti niso prepričali, ta je presodil, da si film in drama delita le osnovno premiso, da "predvsem raziskujeta različni temi", čeprav med njima obstajajo manjše podobnosti v načinu, kako sta podani.

Zgodba Oblike vode se odvija v Baltimorju v letu 1962, kjer Elisa Esposito, nemo, osamljeno in vase zaprto dekle, dela v strogo varovanem vladnem laboratoriju. Njeno življenje se za vedno spremeni, ko s sodelavko Zeldo odkrijeta luskasto bitje iz Južne Amerike. Med njima se razvije posebna vez.

Del Toro: Zindlove drame sploh ne poznam
Del Toro, ki je s filmom lani slavil tudi na Beneškem filmskem festivalu, je že pred meseci zavrnil vse očitke in dejal, da še nikoli ni slišal za Zindlovo dramo ter da mu je idejo za film leta 2011 predstavil producent Daniel Kraus.

Paul Zindel je sicer med bralci najbolj znan po igri iz leta 1970 The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds. Prinesla mu je Pulitzerjevo nagrado in je pod režijsko taktirko Paula Newmana zaživela tudi v filmu Vpliv gama žarkov na rast mesečkov.