Film Zimske muhe spremlja navihanega, samozavestnega Maro in malce čudaškega Heduša, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva. Foto: SFC
Film Zimske muhe spremlja navihanega, samozavestnega Maro in malce čudaškega Heduša, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva. Foto: SFC
Film Zgodovina ljubezni sledi Ivi, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Foto: SFC
Letošnja izdaja festivala se je poklonila pred kratkim preminulemu češkemu režiserju Milošu Formanu. Foto: EPA

Glavno nagrado žirije, kristalni globus, je prejel romunski režiser Radu Jude za koprodukcijski film I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians. Ljubljenec filmskih festivalov si je za naslov romunsko-češko-francosko-bolgarsko-nemške koprodukcije izbral izjavo iz političnega govora, ki je podprl brutalni pokol na vzhodni fronti Evrope med drugo svetovno vojno. Dogodek so nekateri zgodovinarji pozneje označili za predhodnika holokavsta.

Posebno nagrado je žirija namenila melanholični argentinsko-brazilsko-francoski koprodukciji Sueno Florianopolis v režiji Ane Katz. Zgodba o prvi ljubezni, preteklih ljubimcih, usodnih srečanjih in bežnih radostih je dobila tudi nagrado mednarodnih kritikov (Fipresci), ker gre za "elegantno in kompleksno komedijo s subtilnim humorjem in močnimi karakterji", kot je zapisala žirija združenja.

Nagrado za najboljšo igralko je dobila Mercedes Moran (Sueno Florianopolis), za najboljšega igralca pa Moshe Folkenflik za vlogo v izraelskem filmu Geula (režija Joseph Madmony in Boaz Yehonatan Yacov). Za najboljši dokumentarni celovečerec je bil nagrajen znani dokumentarist ukrajinskega rodu Vitaly Mansky za svoj novi film Putin's Witnesses, portret o vzponu Vladimirja Putina na prelomu stoletja, v sekciji Vzhodno od Zahoda pa je slavila ruska režiserka Elizaveta Stishova za film Suleiman gora o odraslem moškem, ki mora ljubezen najprej izgubiti, da jo lahko najde.

Omerzujev film ceste o muhah
Omerzujev film Zimske muhe spremlja navihanega in samozavestnega Maro ter malce čudaškega Heduša, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva. Na Slovenskem filmskem centru so ga označili za "film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime". Zgodba - preden se konča na policijski postaji - pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva in neukrotljivi želji po doživetjih. Film je nastal v češko-slovensko-poljsko-slovaški koprodukciji.

Sonja Prosenc na festivalu drugič
Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc, ki se je v Karlovih Varih že predstavila leta 2014 s prvim celovečercem Drevo, sledi Ivi, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Njene predstave o družini se začnejo rušiti, kar ji omogoči, da ubeži bolečini in se raje prepusti jezi. Pogrezne se v popolnoma drugačen svet, kot ga je vajena, a ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo. Film je nastal kot prva koprodukcija med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav.

Prikažejo okoli dvesto filmov
Na enem najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov vsako leto prikažejo okoli dvesto filmov, izbrani tekmovalni filmi v glavnem programu pa se potegujejo za veliko nagrado kristalni globus. Letos so jih ocenjevali irsko-škotski režiser in pisatelj Mark Cousins, hrvaška igralka Zrinka Cvitešić, italijanska producentka Marta Donzelli, češki filmski kritik in teoretik Zdenek Holy ter nizozemska režiserka Nanouk Leopold, navaja spletna stran festivala.

Poleg omenjenih slovenskih režiserjev in zmagovalnega romunskega so se za veliko festivalsko nagrado med drugim potegovali še družinska drama Suenjo Florianopolis argentinske režiserke Ane Katz in The Fireflies Are Gone Kanadčana Sebastiena Piloteja. V tekmi za nagrade so bili tudi filmi iz programa dokumentarcev in iz sekcije Vzhodno od Zahoda.

Poklon Milošu Formanu
Letošnja izdaja festivala se je poklonila pred kratkim preminulemu češkemu režiserju Milošu Formanu. Odprla jo je njegova grenka komedija iz leta 1965 Plavolaskine ljubezni. Prav tako je nekaj skladb iz Formanovih filmov odmevalo na otvoritvenem koncertu v izvedbi Češkega narodnega simfoničnega orkestra pod taktirko Liborja Pešeka. Kristalni globus za izjemen umetniški doprinos k svetovni kinematografiji pa so letos namenili igralcu, režiserju, scenaristu, producentu in glasbeniku Timu Robbinsu ter producentu, scenaristu in režiserju Barryju Levinsonu.

Lani je kristalni globus za najboljši film pripadel meditativni drami o očetovstvu z angleškim naslovom Little Crusader češkega režiserja Vaclava Kadrnke.