Filmski, gledališki in operni režiser, scenarist, montažer in direktor fotografije Karpo Godina se je rodil leta 1943 v Skopju. Foto:
Filmski, gledališki in operni režiser, scenarist, montažer in direktor fotografije Karpo Godina se je rodil leta 1943 v Skopju. Foto:

Godina bo nagrado prejel za celovitost vsestranskega avtorskega dela kot režiser in direktor fotografije ter za pedagoško delo pri usposabljanju novih filmskih generacij. Kot so zapisali v Kinoateljeju, Godinovo delo prispeva - najprej v okviru jugoslovanskih kinematografij, potem pa v slovenskem filmu - k oblikovanju kritične in človekoljubne zavesti, ki si prizadeva za svobodno in pluralno družbo. Njegov opus se od ljubiteljskih začetkov pa do zrelih del odlikuje po stilistični tankočutnosti in drznem eksperimentiranju; odlikujeta pa ga, tako Kinoatelje, tako ironična distanca kot iskreno sočutje do človeka v večkulturnem prostoru.

Darko Bratina - poklon viziji 2012 bo med 21. in 28. novembrom potekal v Novi Gorici, Gorici, Ljubljani, Izoli, Trstu, Divači in Vidmu. Med drugim bodo prikazali filme Zgodba gospoda P.F., Splav meduze, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica in Umetni raj.

"Če sem kakšne nagrade vesel, sem te. Ko sem izvedel, se mi je nekako odvrtel celoten film. Vsa srečanja z Darkom, vsa lepa druženja. To popotovanje me spominja na nekakšen 'road movie', ker bomo vzeli v culo filme in obredli celoten prostor. Zanimajo me reakcije gledalcev po tolikem času, še posebej na italijanski strani; kako bodo zaznali zgodbe, ki so nam bolj, njim pa manj znane," je sporočil Godina.

Darko Bratina (1942-1997) je bil ustanovitelj Kinoateljeja, nagrado v njegov spomin pa podeljujejo že 15 let.