Za življenjsko delo je bil nagrajen direktor fotografije in režiser Karpo Godina, nagrade za posamezne kategorije pa so letos prejeli direktorji fotografije Mitja Ličen, Marko Brdar, Darko Herič, Dejan Ulaga in Lev Predan Kowarski.

Karpo Godina velja za pomembno osebnost jugoslovanskega filma in pomembnega predstavnika jugoslovanskega črnega vala, ob Želimirju Žilniku in Lordanu Zafranoviću. Foto: Bergamo Film Meeting

V čast dobitniku nagrade iris za življenjsko delo Godini so na podelitvi nagrad prikazali kratek dokumentarni film oz. slavljenčev portret, v katerem so o njem spregovorili prijatelji, znanci in poznavalci njegovega dela, je povedal tajnik združenja Simon Tanšek. Prireditev je sicer režiral Ven Jemeršić.

Nagrade Združenja filmskih snemalcev

Direktor fotografije Mitja Ličen je bil nagrajen za celovečerni igrani film Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc, Brdar za kratki igrani film Poslednji dan Rudolfa Nietscheja, ki ga je režiral Blaž Kutin, Herič pa za dokumentarni film Koliko se ljubiš? v režiji Nine Blažin.

Mitja Ličen, stalni ustvarjalni sodelavec režiserke Sonje Prosenc, je bil nagrajen za film Zgodovina ljubezni. Foto: IMDb/KatjaGoljat

Nagrado iris za študentski film je prejel Dejan Ulaga – direktor fotografije filma režiserke Gaje Möderndorfer Nežka, Predan Kowarski pa je bil nagrajen kot direktor fotografije pri televizijski seriji Precednik, ki jo je režiral Luka Marčetič, so sporočili iz združenja filmskih snemalcev.

Združenje filmskih snemalcev Slovenije, ki se zavzema za napredek in razvoj snemalskega poklica, za spoštovanje etičnih in moralnih načel stroke in za kontinuiran razvoj in kakovost slovenske kinematografije, je strokovne nagrade iris podelilo filmom, ki so bili premierno prikazani v kinodistribuciji ali televizijskem programu med 1. januarjem in 31. decembrom 2018.

Za nagrade so se lahko potegovali direktorice in direktorji fotografije s slovenskim državljanstvom, slovenske narodnosti ali s stalnim bivališčem v Sloveniji; članstvo v združenju ni bilo pogoj.

O nagradah so z glasovanjem odločili člani združenja. V vseh petih kategorijah je bilo skupno prijavljenih 40 del. V vsaki kategoriji so bili najprej izbrani po trije nominiranci. Združenje se je letos odločilo, da podeli tudi nagrado iris za življenjsko delo.

Dokumentarec Koliko se ljubiš? je bil iskren portret mladega para na robu družbe. Foto: Sever & Sever