Aprila prihaja na spored film Panika režiserke Barbare Zemljič. Foto: RTV Slovenija
Aprila prihaja na spored film Panika režiserke Barbare Zemljič. Foto: RTV Slovenija

Na spored kinematografov je lani prišlo kar devet celovečernih igranih filmov, trije - Gremo mi po svoje, Čefurji raus! in Razredni sovražnik - pa so bili nadpovprečno uspešni tudi pri gledalcih. V distribuciji so bili še trije neodvisni filmi. Katere filme bomo gledali v kriznem obdobju, torej v tem in prihodnjem letu, pa v naslednjem prispevku.

Spomladi bosta na ogled filma Marka Šantiča in Barbare Zemljič, oba posneta v produkciji RTV Slovenija. Komedija Panika po romanu Dese Muck je nasmejala in navdušila občinstvo, žirija pa je Marka Šantiča nagradila za režijo filma Zapelji me.

Jeseni bo na filmskih platnih Inferno, zgodba mlade družine, ki skuša preživeti v tem brezdušnem svetu. "Sama zgodba preraste realizem, tako da bolj ko se bližamo koncu te kalvarije, bolj se bližamo peklu. Film postaja vedno bolj metafora, način življenja, ki ga živimo v današnjem globalnem kapitalističnem sranju," pravi režiser Vinko Möderndorfer.

Drevo režiserke Sonje Prosenc se ukvarja z ujetostjo v sistem. "Ukvarja se z razmislekom o tem, da za svoj lastni obstoj v nekem sistemu plačamo s svojo svobodo. V naši zgodbi je ta cena življenje enega lika," pravi režiserka.

Aprila bo začel svoj prvenec snemati Žiga Virc. Z napovednikom za film Houston, we have a problem je izzval presenetljivo zanimanje javnosti in producentov za snemanje dokumentarne drame o zgodovini izpred 50 let. "Zgodba filma bo govorila o mitu jugoslovanskega vesoljskega programa, ki govori, da je Tito marca 1961 prodal ZDA jugoslovanski vesoljski program, dva meseca kasneje pa je takratni ameriški predsednik Kennedy najavil, da gredo ZDA v vesolje," je dejal Virc.

Letos bodo začeli snemati skupno šest filmov, poleg Virca bodo režirali še Vlado Škafar, Jan Cvitkovič, Miha Knific, Damjan Kozole in Tomaž Gorkič.

Prispevek Zemire A. Pečovnik in Alje Lobnik, Osmi dan.

Leto 2013 izjemno plodno za slovenski film
Leto 2013 izjemno plodno za slovenski film