Ko je leta 2009 Patrick Swayze umrl, so načrti za snemanje nadaljevanja Peklenskega vala padli v vodo; namesto tega se je rodila ideja za t. i. remake. Foto: EPA
Ko je leta 2009 Patrick Swayze umrl, so načrti za snemanje nadaljevanja Peklenskega vala padli v vodo; namesto tega se je rodila ideja za t. i. remake. Foto: EPA
Nova različica Peklenskega vala ne bo "dobesedna priredba, kot je bil na primer novi Footlose", opozarja režiser.
Premiera spektakla 47 Ronin je bila prvič napovedana za november 2012, a je bilo potrebnih toliko naknadnih popravkov in dodatnega snemanja, da se je ta datum premaknil kar za eno leto.

Pri oživljanju danes kultnega filma, v katerem sta si glavni vlogi razdelila s Patrickom Swayzejem, Reeves "absolutno ne bo sodeloval", kot je kategorično izjavil za BBC. (Pa ne zato, ker bi bil načelno nastrojen proti nadaljevanjem: menda bi z veseljem posnel še tretji del sage, ki jo je začel s komedijama Bill & Ted's Excellent Adventure in Bill & Ted's Bogus Journey.) "Če bodo našli način, da se bo obneslo, potem Bog z njimi," je Reevesova popotnica ekipi. "Vse skupaj zveni zelo vznemirljivo - ampak ali je dobra ideja? Ne vem."

Skeptičen do nadaljevanj
Igralec, ki bo prihodnje leto srečal abrahama, je v intervjuju na glas razmišljal še o tem, da bi "nekateri filmi - na primer Čarovnik iz Oza ali Apokalipsa zdaj - morali imeti člen, ki prepoveduje snemanje adaptacij".

Reeves je v filmu Kathryn Bigelow nastopil v vlogi Johnnyja Utaha, profesionalnega igralca ragbija, ki se zaradi poškodbe odpove karieri in postane tajni agent. Raziskati mora niz drznih bančnih ropov, ki jih izvajajo tatovi, skriti pod maskami nekdanjih ameriških predsednikov. Utah pri preiskovanju tatvin spozna skupino mladih odpadnikov, ki jih vodi karizmatični Bodhi. Med njima se razvije prijateljstvo in Utah kmalu pade pod nevarni Bodhijev vpliv. Peklenski val v času nastanka sicer ni veljal za takojšnjo klasiko, a si je z leti ponovitev na kabelskih televizijah priboril nekakšen kultni status.

Novo različico bo režiral Ericson Core, scenarij zanjo pa bo napisal Kurt Wimmer. Produkcijo filma, ki ga bodo snemali pod okriljem filmskega studia Alcon Entertainment, bo prevzel ameriški producent Andrew Kosove. "Remake ne bo popolnoma identičen izvirniku, ohranili pa bomo nekatere elemente filma iz leta 1991," je napovedal Kosove.

Reeves je odraščal v Torontu in že v mladosti nastopal v tamkajšnjih gledaliških produkcijah ter se pojavljal na televiziji. Po selitvi v Los Angeles je zaigral v drami The River's Edge v režiji Tima Hunterja, mednarodno prepoznavnost pa si je prislužil z igro v filmih Hitrost Jana de Bonta, trilogiji Matrica Andyja in Lane Wachowski, Nevarna razmerja Stephena Frearsa in Ljubim te do smrti Lawrencea Kasdana. (Preizkusil se je tudi kot pisatelj, režiser, glasbenik in na odrskih deskah, med drugim tudi kot danski princ Hamlet v produkciji nekega kanadskega gledališča.)

47 Ronin - Polomija leta?
Od "zlatih časov" Matrice je sicer njegova zvezda nekoliko ugasnila, pogosto pa je tudi tarča pikrih opazk kot tipičen primer igralca z ne prav širokim razponom. V teh dneh ga v tujini že lahko gledajo v fantazijski drami 47 Ronin, ki pri kritih doslej ni naletela na najboljši sprejem: film menda združuje "fantastične akcijske sekvence s svinčeno težkim zapletom in dialogi". Potem ko je film v ZDA in na Japonskem tik po božiču doživel precej kilavo premiero, najbolj črnogledi strokovnjaki že napovedujejo, da bi lahko studiu Universal prinesel kar 175 milijonov dolarjev izgube (in skupaj z Osamljenim jezdecem postal največja polomija leta).