Ken Loach je v zadnjem času kritiziral tudi po njegovem mnenju zelo proizraelsko poročanje BBC-ja o konfliktu na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Ken Loach je v zadnjem času kritiziral tudi po njegovem mnenju zelo proizraelsko poročanje BBC-ja o konfliktu na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Ašraf Mašharavi je eden izmed dveh nagrajencev, edini, ki je lahko tudi osebno prišel v Sarajevo. Foto: EPA
Na "črnem seznamu" Kena Loacha so odslej tako tudi na primer glasba Itzhaka Perlmana in Ofre Haze, književnost Amosa Oza ter filmi Arija Folmana (Valček z Baširjem, Kongres) in Amosa Gitaija (Jaz, Arabka). Foto: BoBo

Loach je svoje stališče predstavil v govoru ob podelitvi nagrade fundacije Katrin Cartlidge, ki jo je izročil dvema palestinskima dokumentaristoma, Abdelu Salamu Šehadehu in Ašrafu Mašharaviju.

Eden ujet v domovini, drugi zunaj nje
Salam Šehadeh se zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu podelitve nagrade ni mogel udeležiti, Mašharavi, ki je v Sarajevo prišel, pa se v domovino ne bo mogel vrniti. "Zaradi bombardiranja in zaprtih meja se ne morem vrniti. Moram počakati, a zavedam se, da je tudi naša naloga, da pridemo in predstavimo glasove žrtev - žrtve človeka preganjajo," je dejal.

Svet potrebuje filmske zgodbe
Loach je v svojem govoru potegnil vzporednice med trpljenjem prebivalcev Sarajeva med obleganjem v vojni na Balkanu ter med trenutnim položajem prebivalcev Gaze, nagrajenca pa opisal kot "morda najpomembnejša režiserja na svetu ta hip, saj snemata filme v Gazi". "Potrebujemo tamkajšnje filmske ustvarjalce, ker so njihove zgodbe ključnega pomena za naše razumevanje konflikta," je poudaril. Nato je menda še dodal: "Izrael mora postati izobčena država."

Ponovil je tudi svojo kritiko britanskih oblasti; že na začetku poletja je namreč Davida Camerona pozval, naj uvede embargo izvoza orožja v Izrael. "Moja dežela si dela sramoto in caplja za nasilnikom, ki sliši na ime ZDA. A nismo brez moči. Skupaj lahko ukrepamo."

Je kulturni bojkot res odgovor?
Govor dobitnika zlate palme v Cannesu je pri občinstvu naletel na zelo mešan odziv. Nekdo je na Facebookov profil festivala denimo napisal: "Slovesno podelitev nagrade Fundacije Katrin Cartlidge smo zapustili nekaj minut po začetku govora gospoda Loacha, ker smo bili tako razočarani. Tik po tem, ko smo videli film o sposobnosti preseganja sovraštva in želje po maščevanju, se je njegovo mnenje zdelo popolnoma neprimerno in neuravnovešeno. Vidi denimo razliko med političnimi odločitvami in javnim mnenjem v Veliki Britaniji, ne zmore pa narediti enake diferenciacije za izraelsko družbo. Njegov poziv k bojkotu izraelske kulture je prav gotovo napačen odgovor na konflikt na Bližnjem vzhodu. Čeprav je bilo veliko stvari, ki ste jih povedali, resničnih, gospod Loach, je vaše sporočilo nevarno. Upamo, da vodstvo Sarajevskega filmskega festivala ni enakega mnenja."

Loach je že vrsto let goreč podpornik Palestine; lani je v intervjuju za revijo New Internationalist denimo izjavil: "Izrael se svetu predstavlja kot demokracija. Država kot vsaka druga na Zahodu. Predstavljajo se na ta način, v resnici pa so zakrivili zločin proti človeštvu. Ustvarili so državo, ki je razdeljena po rasni liniji, tako kot apartheid v Južni Afriki. Obenem jo finančno in vojaško podpirajo Evropa in ZDA."