Kevin Costner je eden izmed tistih igralcev, ki se bolj ali manj uspešno preizkušajo tudi v glasbenih vodah; njegov bend se imenuje Modern West. Foto: EPA
Kevin Costner je eden izmed tistih igralcev, ki se bolj ali manj uspešno preizkušajo tudi v glasbenih vodah; njegov bend se imenuje Modern West. Foto: EPA
Henry Cavill
Henry Cavill je zadnji v vrsti britanskih ali v Veliki Britaniji odraslih igralcev, ki se bodo preizkusili v upodobitvi enega izmed ikoničnih ameriških superjunakov. Andrew Garfield je lani dobil vlogo v novem filmu o Spidermanu, ki bo luč sveta ugledal julija 2012, Christian Bale pa seveda igra Batmana.
The Company Men
V svoji pretežno naklonjeni recenziji filma The Company Men je legendarni Roger Ebert kot enega največjih plusov filma izpostavil prav Kevina Costnerja.

Supermanov štab očitno sledi zgledu Batmanove votline: v novi filmski adaptaciji franšize najslavnejšega stripovskega superjunaka bodo stranske vloge razdelili med znana igralska imena. Hollywoodski filmski blog Deadline je pred kratkim razkril, da je nekdanji Robin Hood (in, ne pozabimo, z oskarjem nagrajeni režiser) v igri za eno izmed "ključnih vlog" v spektaklu, ki na velika platna prihaja decembra 2012.

34 let po uspehu prvega Supermana (z za marsikoga še danes neprekosljivim Christopherjem Reevom v naslovni vlogi) bomo po nekaj neuspešnih adaptacijah franšize kmalu priča ponovnemu poskusu Supermana vrniti na prestol superjunakov stripovskega izvora. Film bo režiral Zack Snyder (spektakel 300), scenarij pa je delo Davida S. Goyera in temelji na zgodbi, ki jo je Goyer razvil z režiserjem Izvora in Viteza teme Christopherjem Nolanom, ki bo Supermana tudi produciral.

Zlobec ali pozitivec?
Blogarji medtem že špekulirajo, za katere vloge ne več rosno mladi Costner pride v poštev: najverjetnejši "poziciji" se zdita vlogi Jonathana Kenta, Clarkovega krušnega očeta (v filmu iz leta 1978 ga je igral Glenn Ford), ali pa morda celo njegovega pravega očeta, Jor-Ela. Costner bi bil seveda lahko tudi urednik časopisa Daily News, kjer dela plašni Kent, Perry White. Ne nazadnje bi bil lahko tudi negativec, Supermanov veliki sovražnik, zlohotni megaloman Lex Luthor.

Kakor koli že, če bo film uspešnejši od predhodnika iz leta 2006 (pod režijsko taktirko Bryana Singerja je v pajkice zlezel Brandon Routh, projekt pa je na koncu zaslužil glede na pričakovanja "kilavih" 391 milijonov dolarjev), bi lahko pomenil vrnitev enega najpriljubljenejših igralcev devetdesetih, čigar kariera v zadnjem času (s spregledanimi filmi, kakršna sta bila denimo The Guardian in Swing Vote) rahlo peša. Zatišje v karieri je deloma verjetno tudi davek družinske sreče: Costner se je pred šestimi leti poročil z 20 let mlajšo manekenko Christine Baumgarten; v zakonu so se jima od takrat rodili že trije otroci.

Vzponi in padci Kevina Costnerja
Costnerjeva kariera se je (oziroma ni) začela z vlogo v grenko-sladki drami The Big Chill (1983), ki je končala na tleh montažne sobe. Tisti pravi začetek sta zanj pomenili zaporedni vlogi v mafijski drami The Untouchables (1987) in trilerju Now Way Out (1987). Od takrat je nastopil v približno 40 filmih, med katerimi so bile tako neverjetne uspešnice (Le kdo se ga ne spominja v filmih Telesi čuvaj, JFK, Pleše z volkovi in Polje sanj?) kot čiste polomije (Waterworld je še danes sinonim za visokoproračunsko polomijo, prav tako zgrešen pa je bil tudi v Poštarju (film je tudi režiral)).
V zadnjih dvajsetih letih sta bila njegova komercialno najuspešnejša filma vestern Open Range ter limonadasta zgodba o ljubezni in izgubi Message in a Bottle. "Ni me strah neuspeha, in uspeh name ne naredi pretiranega vtisa," je pred kratkim povedal v intervjuju za The Telegraph. "Naučil sem se, da te brca v temo ne pokonča."

Hočejo Američani videti svoje usode na filmu?
Medtem se Kevin Costner vrača z dramo The Company Men, tipično zgodbo o treh moških (poleg njega sta to še Ben Affleck in Tommy Lee Jones), ki so zaradi recesije izgubili službe in so prisiljeni svoja življenja zastaviti na novo. "Film raziskuje, kako se moški spopadejo s tem, da kar naenkrat niso več na položaju, na katerega so se navadili. Kako bomo shajali brez svojega avtomobila ali članstva v golfklubu? Treba se je navaditi shajati z manj," razmišlja Costner.