Hrvatje imajo motovunski festival, Cannes ima program na plaži - Slovenci imamo pa Kino Otok. Foto: Dino Škorja Jugovac
Hrvatje imajo motovunski festival, Cannes ima program na plaži - Slovenci imamo pa Kino Otok. Foto: Dino Škorja Jugovac
Potem ko je pred nekaj leti v sekciji Video na plaži predstavil svoj kratki film, se letos Daniel Dlouhy vrača s celovečercem Košček raja, pripovedjo o koščku Avstrije sredi perujske džungle. Foto: Kino Otok
Medtem ko v Cannesu gledajo (in niti ne preveč pohvalno komentirajo) novi film Nicolasa Windinga Refna z Ryanom Goslingom v glavni vlogi, Only God Forgives, si bomo v Izoli ogledali njegovo prejšnjo, nesporno mojstrovino Vozi!.
Na potovanje v odmaknjene atmosfere gore Atos nas bodo z besedami, podobami in zvoki v poznih urah na eni od izolskih uličic popeljali Cosimo Miorelli, Massimo Croce in Moreno Miorelli v avdio-video performansu Atos. Foto: Kino Otok

Vse letošnje vsebine Kina Otok, vsaka na svoj način, poudarjajo pomen zavzemanja za dostojanstvo in svobodo posameznika. Kar najbolj neposredno to sporočilo nosi program kratkih filmov Odpor, ki ga je sestavil bržkone najuglednejši festival kratkega filma v Oberhausnu. Gre za dokumentarce, narejene med letoma 1961 in 2010, v katerih filmarji intervenirajo, protestirajo in se zavzemajo za vrednote, kot so svoboda, človekove pravice ali golo življenje. Po projekciji bosta filmski legendi Karpo Godina (čigar kratki Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk je uvrščen v program Odpor) in Želimir Žilnik spregovorila o »vztrajnosti filmskega upora«.

Po filmu na klepet z njegovim avtorjem
Tudi letos bodo na festivalu precejšen delež časa in pozornosti, kot je že tradicija, namenili gostom in pogovorom na izbrano temo, saj si ne želijo pretirano zgoščenega programa, ki ne bi dopuščal ene od bistvenih ravni Kina Otok - druženja.

Na festival, denimo, prihaja Sylvain George s filmoma K Madridu - skeleča svetloba! o državljanski nepokorščini in Okruški (moja usta, moj upor, moje ime), ki tematizira bedne razmere, v katerih se znajdejo migranti, ko pristanejo v Evropi.

Poznate kak nizozemski film?
Slovenskim gledalcem dokaj neznano nizozemsko kinematografijo bo predstavil Martijn Maria Smits, na festival pa prihaja tudi veliko odkritje puljskega festivala Damir Čučić s filmom Pismo očetu. Prej omenjeni Želimir Žilnik bo na Otoku sodeloval tudi z dokumentarcem Ena ženska, eno stoletje, portretom stoletnice Dragice Srzentić, ki se preteklega stoletja ne le spominja, ampak ga je kot članica komunistične partije tudi pomagala sooblikovati.

Letošnja programska novost bo sekcija 35 mm kult-ure, posvečena filmom, ki zaradi digitalizacije postajajo preteklost in izginjajo - pa čeprav se z njimi izgublja tudi svojevrsten filmski izraz. V tem okviru bo s programom eksperimentalnih kratkih filmov predstavljen kanadski avtor John Price; v pogovoru po projekciji se mu bo pridružila Šai Heredia, indijska režiserka in ustanoviteljica mednarodnega festivala eksperimentalnega filma Experimenta v Mumbaju, ki se mediju filma poklanja s kratkim Jaz sem mikro.

Brez Ryana Goslinga ne gre
Mojster francoskega filma Claude Lelouch ponuja film Bil je zmenek, ki tvori dvojček s hollywoodskim žanrskim presežkom Nicolasa Windinga Refna Vozi! z Ryanom Goslingom v glavni vlogi. Žanr v nepredvidene dimenzije širita napeta in strašljiva nadnaravna srhljivka in hkrati domiseln ameriški indie Razplet in japonska komedija Šarmerji. Nasproti temu Kino Otok postavlja pretanjen potret avtističnega mladeniča Anton je tukaj, ki govori tudi o tanki meji med filmsko snovjo in življenjem.

Za spoznavanje filmske zgodovine in dojemanje filmske kulture odprtih glav bo na sporedu Osem smrtonosnih strelov, peturna, sicer za televizijo posneta mojstrovina iz leta 1972, ki velja za enega največjih dosežkov finskega filma.

65 let klasike Na svoji zemlji
Na festivalu bo ponovno opazna sekcija za mlajše gledalce Podmornica, ki močno stavi na filmsko vzgojo. Uvodne takte festivala že dajejo razne delavnice, za starejše pa se bo festival uradno začel 3. junija s projekcijo filma Na svoji zemlji Franceta Štiglica. Film ni bil izbran po naključju: ne samo, da je bil Na svoji zemlji prvi slovenski film, ki je bil predvajan na festivalu v Cannesu, letos praznuje svojo 65. obletnico. Obenem se bodo obiskovalci lahko udeležili tudi vodenega ogleda lokacij snemanja filma v Baški grapi.

Mednarodni del festivala se bo začel 6. junija, ko se bodo kritiku, režiserju in ustanovitelju Slovenske kinoteke Silvanu Furlanu poklonili s projekcijo njegovega edinega avtorskega filma Deklica s frnikolami.

Direktorica festivala Lorena Pavlič tudi letos obljublja festival, razpršen med letni kino Manzioli, Kulturni dom, Art kino Odeon in plažo. Brezplačni prostor za kampiranje je pripravljen, cene vstopnic pa ostajajo dovolj nizke, da bodo dostopne kar najširšemu potencialnemu občinstvu. In če v Izolo ne morete, bosta tuddi letos za vas poskrbela Kinodvor in Slovenska kinoteka, ki bosta v juniju predvajala nekaj filmov z "otoškega" repertoarja.