"Trendi združevanja lokacij in odpiranja kinov z več dvoranami so sestavni del razvoja kinematografije," poudarja tudi direktorica Kinodvora Nina Peče. "Ideja o minipleksu je zasnovana na programskih smernicah Kinodvora, ki je mestni kino za prikazovanje sodobne kakovostne in zahtevnejše filmske produkcije. Več platen omogoča večjo programsko raznolikost, vendar pa je za resnejše načrtovanje novega mestnega minipleksa prvi pogoj primerna lokacija v središču mesta." Foto: Scapelab in Arhitekti Dobrin
S povečanjem števila dvoran pa bo Kinodvor pridobil tudi več možnosti za razvoj programa za otroke in mlade, skupaj s številnimi filmsko-vzgojnimi dejavnostmi za družine in izobraževalne ustanove. Foto: BoBo

Postavitev mestnega kina je v osnutku strategije predvidena v okviru cilja, s katerim želijo zagotoviti dostopnost do kakovostne filmske produkcije v mestnem središču. To za zdaj zagotavlja Kinodvor kot javni zavod, ki deluje znotraj MOL-a, vendar pa je pri svojem delu predvsem prostorsko omejen na majhno kinodvorano na Kolodvorski ulici.

Edini kino, ki mu obisk raste
Kot piše v pojasnilu, je javni zavod Kinodvor od začetka delovanja - septembra 2008 - pomembno posegel v filmsko ponudbo v mestu in v sedmih letih prikazal več kot 1.600 filmov. Pomeni obogatitev filmske kulturne ponudbe mesta, saj velikega dela teh filmov sicer ne bi bilo v kinematografski distribuciji. Obenem je izpostavljen tudi Kinodvorov program filmske vzgoje Kinobalon, ki je postal prepoznaven v vseh slovenskih vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Veliko oviro pri dostopnosti programov Kinodvoru povzroča prostorska omejitev oziroma zgolj ena kinodvorana, zato zavod skrbi za organizacijo filmskih dogodkov na prostem ali gostuje v drugih ljubljanskih kulturnih ustanovah.

Ne samo kino - kulturno središče
Zaradi vse večje ponudbe kakovostnih filmov, ki jih zagotavljajo filmski distributerji, in programov neprofitnega kulturnega sektorja kot tudi velikega zanimanja občinstva za kakovostno filmsko ponudbo s spremljevalnimi dogodki je smiselno zasnovati minipleks, kreativno družabno-kulturno središče, piše v osnutku strategije.

Štiri nove dvorane
Načrt za minipleks predvideva kompleks s tremi manjšimi in eno večjo kinodvorano, so sporočili iz Kinodvora, kjer upajo, da bodo novi prostori zagotavljali razmere za koncept mestnega kina kot ustvarjalnega kulturnega središča za vse generacije s poudarkom na raznolikosti programov in pridobivanju novih, zlasti mladih občinstev.