Belgijski režiserski tandem Jean-Pierre in Luc Dardenne se v svojem zadnjem delu vrača k temam starševstva, zaupanja in ljubezni. Foto: Kinodvor
Belgijski režiserski tandem Jean-Pierre in Luc Dardenne se v svojem zadnjem delu vrača k temam starševstva, zaupanja in ljubezni. Foto: Kinodvor
Nujno ubijanje
V Nujnem ubijanju lezemo v kožo kolektivnega sovražnika, pred nami pa se v 83 minutah odvrti hipnotična filmska vizija o človeku in naravi. Foto: Kinodvor
Medtem ko si spala
Ste se kdaj spraševali, kaj se dogaja v sobi, medtem ko spite? Foto: Kinodvor
Slepe stene: Ljubezen v virtualni dobi
Režiser Gustavo Taretto o Slepih stenah rad razmišlja kot o urbani bajki, umetni in humorni 'konstrukciji', ki pripoveduje o sodobnem življenju v velikih mestih. Foto: Kinodvor
Poletje je tu, z njim pa Kinodvorišče

Letošnje Kinodvorišče je odprl film Fant s kolesom 'kraljev poetičnega realizma', bratov Dardenne, sicer pa bodo na prostem premierno predvajali štiri filme. Fant s kolesom - na sporedu bo do 27. junija - je zgodba o osamljenem, besnem in nasilnem dečku Cyrilu, ki mu prijazna frizerka Samantha pomaga krotiti jezo. Fant išče očeta, ki ga je zapustil v sirotišnici, Samantha pa do dečka čuti globoko ljubezen, ki je tudi nujno potrebna rešitev za krotenje njegovega besa.
"Verjamem, da človeško sočutnost nosimo v sebi vsi. Kar stori Samantha, bi v njenem položaju moral storiti vsak. Takšna dobrota nas zbega. Zaradi nje opustimo svoje navade in se podamo na tvegano pot. To je revolucionarno," razmišljata Jean-Pierre in Luc Dardenne, ki pravita, da je to njun najbolj optimističen film. 'Pravljica za današnji čas' je bil tudi mogoč naslov, o katerem sta razmišljala.
Med 28. junijem in 4. julijem bo na sporedu Nujno ubijanje, med 5. in 11. julijem film Medtem ko si spala, projekcije Kinodvorišča pa bo med 12. in 15. julijem sklenil film Slepe stene: Ljubezen v virtualni dobi.
Meditacija o boju za preživetje
Nujno ubijanje veterana poljskega novega vala Jerzyja Skolimowskega sledi prestrašenemu talibanskemu bojevniku, ki ga v afganistanski puščavi zajamejo ameriški vojaki, na poti v enega izmed tajnih evropskih zaporov pa mu uspe pobegniti. Bos in lačen se znajde sredi neskončne zasnežene pokrajine z zasledovalci nenehno za petami. Film, ki ga je Jack Nicholson označil za najboljši film leta, je abstraktna meditacija o golem boju za preživetje brez političnega ali moralnega komentarja.
Kaj se dogaja, medtem ko spimo?
Medtem ko si spala je film Jaumeja Balaguera, režiserja, ki je pred leti navdušil s špansko grozljivko Snemaj!. Tudi tokrat se zgodba dogaja v eni izmed starih elegantnih barcelonskih hiš, vendar je zombije in nadnaravne zlobne sile zamenjala tista človeška. Eden izmed stanovalcev, zagrenjeni mož César, ki ve vse, kar se v hiši dogaja, nejevoljno spremlja vsak trenutek nasmejane Clari, katere brezskrbnost ga spravlja ob pamet. Dokler ji ne zbriše nasmeška z obraza, ne bo srečen in to je izhodišče za napet, a duhovit psihološki triler.
Poklon kaotičnemu Buenos Airesu
Kako najti ljubezen v mestu s tremi milijoni prebivalcev? Gustavo Taretto je s filmom Slepe stene: Ljubezen v virtualni dobi posnel poklon kaotičnemu, a čudovitemu Buenos Airesu. V tem živita Martín in Mariana, katerih poti se pogosto križajo, vendar nikoli zares dovolj ne prekrižajo. Martín je spletni oblikovalec, ki pa le redko zapusti enosobno stanovanje, Mariana pa aranžerka izložb s še nezaceljenim zlomljenim srcem.
Filmske projekcije bo pospremilo tudi večerno druženje v Kinodvorišču, kamor se pride skozi dvorano Kinodvora (tam bodo v primeru slabega vremena tudi potekale projekcije). Med drugim pripravljajo filmske karaoke (22. 6.), koncert s premiernim nastopom Lenobe, filmski kviz pod nebom (29. 6.), ples v filmskih maskah (30. 6.), večere z didžeji in še kaj.

Poletje je tu, z njim pa Kinodvorišče