Večkrat nagrajena Agnes Varda (1928-2019) je bila z Jeanom-Lucom Godardom in Francoisem Truffautem ena ključnih osebnosti francoskega novega vala. Foto: Reuters
Večkrat nagrajena Agnes Varda (1928-2019) je bila z Jeanom-Lucom Godardom in Francoisem Truffautem ena ključnih osebnosti francoskega novega vala. Foto: Reuters
Poletje na platnu in med platnicami

Natančen program si lahko pogledate tukaj.

Letošnje Poletje na platnu in med platnicami bo drevi odprl poklon eni osrednjih figur svetovnega filma, režiserki Agnes Varda, ki je umrla marca letos pri starosti 90 let.

Ob 21. uri bo na ogled njen film Brez strehe in zakona, pred projekcijo pa se bo mogoče udeležiti Ljubljanske feministične ture s filmsko-literarnim zasukom. Udeležba na turi, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Ljubljana Urban Tours in Društvom Fipresci, je brezplačna.

V torek bo na sporedu pogovor s filmskima kritikoma Ano Jurc, sicer MMC-jevo sodelavko, in Igorjem Harbom o filmskih adaptacijah klasike Emily Brönte Viharni vrh. Po pogovoru bo na ogled projekcija drzne priredbe omenjene knjige v režiji Britanke Andree Arnold s 35-milimetrske filmske kopije.

V sredo se bo od 20. ure naprej posvečalo življenju in delu ene najslavnejših novozelandskih pisateljic Janet Frame, najprej s predstavitvijo zbirke njenih kratkih zgodb Vstopate v človeško srce, ki je izšla pri založbi LUD Literatura. O pisateljici bosta spregovorili tudi prevajalki Julija Potrč in Tadeja Spruk, sledila pa bo projekcija filma Angel za mojo mizo, ki ga je po avtobiografijah Framove posnela priznana režiserka Jane Campion.

Četrtkov večer bo posvečen politični teoretičarki in filozofinji Hannah Arendt. Pred projekcijo filma Hannah Arendt režiserke Margarethe von Trotta bo Vlasta Jalušič v predavanju osvetlila njeno življenje in delo ter ključne koncepte njene teorije.

V petek bo ob filmu Urše Menart Ne bom več luzerka potekal pogovor o prekarnosti na področju literarnega ustvarjanja.

Na sobotni večer, ki bo v znamenju kampanje #jaztudi, bo improvizacijska skupina Improške izvedla branje pričevanj spolnega nadlegovanja in nasilja v kampanji #jaztudi. Dogodek bo pospremila projekcija filma Mustang režiserke Deniz Gamze Ergüven, v katerem gledalec spremlja zgodbo petih odraščajočih sestra in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije.

Letošnji letni kino se bo v nedeljo sklenil s filmom Banda punc. Zgodba o odraščajočem ter med lastne želje in pričakovanja družbe razpetim dekletom, ki išče lastno identiteto, je na filmu zaživela v režiji Celine Sciamma.