Hemingway s svojima sinovoma in prvimi tremi mački na kmetiji Finca Vigía proti koncu leta 1942 oziroma na začetku 1943. Foto: Wikipedia/JFK Library
Hemingway s svojima sinovoma in prvimi tremi mački na kmetiji Finca Vigía proti koncu leta 1942 oziroma na začetku 1943. Foto: Wikipedia/JFK Library
Mladega novinarja Denneja Barta Petitclerca bo igral Giovanni Ribisi.
Mladega novinarja Denneja Barta Petitclerca bo igral Giovanni Ribisi. Foto: EPA

Film z naslovom Papa, ki nastaja pod taktirko iransko-ameriškega režiserja Boba Yarija, se bo osredotočal na pisateljevo prijateljevanje z Dennejem Bartom Petitclercom. Scenarij tudi temelji na avtobiografskih zapisih tega mladega novinarja, ki se je s Hemingwayem spoprijateljil v petdesetih letih. Enega najvidnejših ameriških pisateljev 20. stoletja igra Adrian Sparks, Petitclerca pa Giovanni Ribisi.
Na kmetiji Finca Vigía, kjer danes domuje pisatelju posvečen muzej, je Hemingway sprva bival na začetku štiridesetih let. Med drugo svetovno vojno se je vrnil v Evropo, nazaj na Kubo pa spet leta 1957. Sledijo je obdobje intenzivnega pisanja; tedaj so med drugim nastali spomini na Pariz, nekaj poglavij Rajskega vrta in zgodba Islands in the Stream.
Gneča na znameniti kmetiji
Pisatelj je vse bolj nezadovoljen s tamkajšnjim življenjem - njegova kmetija je namreč postala vse bolj natrpana z gosti in turisti - Kubo zapustil leta 1959 (pravzaprav je bil zadnjič tam julija 1960) in se za stalno preselil v Idaho, kjer je tri leta pozneje storil samomor.
"Snemanje filma na Kubi, kjer so se vsi prizori tudi dejansko dogajali, je neverjetno doživetje. Če bi ta kraj skušali poustvarili nekje drugje, zgodba ne bi bila tako privlačna," je režiser dejal za revijo Hollywood Reporter.
Ernest Hemingway (1899-1961) je v svojih delih opisal velike zgodovinske prevrate, obe svetovni vojni, špansko državljansko vojno in gospodarsko depresijo. Pisatelj, ki je s svojim jasnim slogom pomembno zaznamoval literaturo prejšnjega stoletja, je bralstvu najbolj poznan po noveli Starec in morje, omeniti velja tudi Pariz - premični praznik, Resnično ob prvem svitu, Imeti ali ne, Med lovom in vojno, Zbogom, orožje! in Zeleni griči Afrike.