Operaterji filmskih kamer so imeli na fronti dve težavi: prvič, vojska jim ni dovolila snemati dejanskih bitk in, drugič, to jim je oteževala tudi okornost njihove opreme. Večina
Operaterji filmskih kamer so imeli na fronti dve težavi: prvič, vojska jim ni dovolila snemati dejanskih bitk in, drugič, to jim je oteževala tudi okornost njihove opreme. Večina "prizorov boja" je zato zaigranih - posnetih med manevri in vajami, s kombinacijami arhivskih posnetkov orožja in streliva, posnetki ruševin, in podobno. Foto: European Film Gateway
Vojni film je postal samostojen žanr in daljši, zmontirani posnetki posameznih vojaških operacij so bili med civilisti v zaledju silno priljubljeni. Foto: European Film Gateway

V zadnjih dveh letih je 21 evropskih filmskih arhivov in knjižnic v 15 državah digitaliziralo okoli 2500 enot - od filmskih tednikov, dokumentarcev do igranih in animiranih filmov. Projekt Evropski filmski portal 1914 koordinirata Georg Eckes in Julia Welter, polovico sredstev zanj pa je prispeval EU.


Direktorica Nemškega filmskega inštituta Claudia Dillmann je projekt opisala kot evropski spominski projekt, ki je izjemnega pomena tako za akademske kot druge raziskave.

Ohranjen le drobec
Po Ecksovih besedah se je do danes ohranilo okoli 20 odstotkov filmskih trakov, posnetih med letoma 1914 in 1918. Veliko jih je bilo izgubljenih, ko je bil med drugo svetovno vojno Nemški filmski arhiv bombardiran.

Propagandnih filmov ni "izumila" šele druga svetovna vojna
Projekt je prinesel tudi nekaj presenetljivih odkritij. Pokazalo se je na primer, da so bili filmi iz obdobja prve svetovne vojne strogo cenzurirani, nekateri pa že v osnovi posneti v propagandne namene.

Filmi iz tistega časa so danes zanimivi z dveh vidikov: na eni strani osvetljujejo zgodovino prve svetovne vojne, na drugi strani so del filmske zgodovine.

Iz ohranjenega materiala je razvidno, da je bila tedaj meja med dokumentarcem in igranim filmom zelo zabrisana. Do leta 1914 film ni poznal nacionalnih meja, pa tudi jezikovnih pregrad v obdobju nemega filma ni bilo. To obdobje se je končalo s prvo svetovno vojno: tedaj je vsaka stran začela bojkotirati filme nasprotne strani in snemati lastne.